Читај ми!

Афера "Афлатоксин", саслушан Јешић

Полиција је, у истрази случаја "Афлатоксин", саслушала покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горана Јешића. Пре 20 дана покренута нова истрага. Јешић се терети за узнемиравање јавности, наношење штете млекарској индустрији и грађанима Србије, као и Министарству пољопривреде.

У истрази случаја "Афлатоксин" полиција је јутрос саслушала покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горана Јешића. Он је саслушан у оквиру нове истраге на основу кривичне пријаве коју је против њега поднео бивши министар пољопривреде Горан Кнежевић.

Крвична пријава поводом које је новосадска полиција истрагу закључила у јулу, на захтев тужилаштва поново је покренула нову истрагу пре 20 дана, а Јешић се терети за узнемиравање јавности, наношење штете млекарској индустрији и грађанима Србије, као и Министарству пољопривреде.

Јешић је на конференцији за новинаре рекао да, према закону, Покрајина имала право да врши контролу и објави информације о безбедности хране, и додао да ресорни покрајински секретаријат и данас ради те провере у склопу одређених програма за унапређење квалитета млека, о којем је обавештено и Министарство пољопривреде. 

Он је рекао да кривичне пријаве које је поднео против Министарства због стављања у промет намирница које не одговарају квалитету и за узимање и давање мита, "никад нису виделе светлост дана", а да њега "повезују са криминалом и поново покрећу истраге".

Јешић је новинарима показао и документ Републичке дирекције за робне резерве у којем је објавила "јавни позив за позајмицу меркантилног кукуруза са присуством афлатоксина" у јулу ове године, што према његовим речима, доказује да је Министарство све време "лажно негирало присуство афлатоксина у млеку".

Јешић је навео да је све резултате анализа прво достављао Министарству пољопривреде и министру Кнежевићу, одговарајући на Кнежевићеве оптужбе из марта да су "одговорни они који га на време нису упозорили и предузели превентивне мере".

Јешић је рекао и да је једини који је суспендован у афери афлатоксина - бивши начелник Одељења за ветринарско јавно здравље Слободан Шибалић - у септембру враћен на позицију директора Управе за ветерину.

"Иста влада га је суспендовала и вратила на функцију, а он је суспендован у марту зато што је опструирао ревизију у свом министарству, а био је лично задужен за контролу млека", рекао је Јешић.

Јешић је рекао и да је први потпредседник Владе Александар Вучић у марту изјавио да ће ниво афлатоксина у правилницима бити враћен на 0,05 микрограма и да ће сменити одговорне. Рок за враћање нивоа тада је био 15 дана.

"Данас је 10. октобар и ми и даље имамо правилник који је најгори у Европи. Ја вас питам - да ли се овако води држава, претњама, викањем и прављењем 'ријалити шоуа' од владе? Постављам питање зашто Вучић није вратио ниво у правилнику у року од 15 дана", рекао је Јешић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво