Читај ми!

Отели геј младића како би га "преобратили"

Породица геј младића отела га је из стана и одвела у "верски објекат" у Црној Гори, како би га "вратили на прави пут", саопштила Геј стрејт алијанса. Верски обред није указао на то да је младић "опседнут", те су га одвели натраг у породичну кућу у Санџаку.

Геј стреј алијанса саопштила је да је један геј младић отет у граду у источној Србији и да су га чланови његове породице затим одвезли у "верски објекат" у Црној Гори, јер су били убеђени да је "опседнут" и да ће га верском службом "вратити на прави пут".

"Међутим, током верског обреда ништа није указало да је М.М. 'опседнут', те су га након тога вратили у породичну кућу у његовом родном месту у Санџаку", навела је Алијанса у саопштењу.

Ако се докаже да чланови породице М.М. стоје иза свега, овај случај биће један од драстичних примера колико далеко може да се оде у неприхватању својих најближих онаквим какви јесу и како то може да прерасте у озбиљно криминално дело као што је отмица, истакла је Алијанса.

Геј стрејт алијанса је од полиције, која је обавештена о случају, и надлежних органа затражила да се отмичари примерено казне, а да се М.М. и његовом партнеру А.А. пруже заштите.

М.М. (29) и А.А. (22) су живели заједно у граду у источној Србији. А.А. је Алијанси рекао да су непознати отмичари у понедељак, 30. септембра, одвели М.М. у непознатом правцу и да сумња да иза отмице стоји породица његовог партнера која живи у Санџаку.

А.А. је навео да је био сам у кући док је М.М. отишао на посао.

Како каже, отмичар је у осам сати ујутру позвонио на врата, ушао, запретио му да ће га "сахранити" ако не сарађује, везао га и позвао М.М. а А.А. натерао да партнера позове да се врати кући.

Када се М.М. вратио, тројица отмичара су га одвезла аутомобилом у непознатом правцу, док је један остао са А.А. у кући да не би позвао полицију, али је А.А. то учинио одмах пошто је отмичар напустио кућу, а обратио се и Алијанси.

Полиција је 4. октобра нашла М.М. неповређеног у породичној кући у родном месту и узела изјаве од њега и чланова породице.

М.М. је касније рекао да су га отмичари пре уласка у родни град у Санџаку предали члановима његове породице који су чекали у другом аутомобилу.

Они су га одвезли у "верски објекат" у Црној Гори и држали га тамо два дана јер су били убеђени да је "опседнут" и да ће "верска служба то и доказати а затим га и вратити на прави пут".

Полиција је у међувремену била у његовој кући, али су чланови породице рекли да М.М. већ дуже не живи са њима и да не знају где је, док су остали укућани "на службеном путу".

"На срећу, М.М. није озбиљније физички повређен, али се налази у константном страху за себе и свог партнера да овако нешто може да се понови или да би следећи пут неко од њих могао да изгуби живот", навела је Алијанса у саопштењу.

Алијанса је истакла да се, и поред великог искуства у решавању случајева насиља и дискриминације ЛГБТ особа, са оваквим случајем није срела у пракси.

"Породице прибагавају физичком и психичком насиљу и разним 'методама' како би их 'преобратили', иако су хомосексуалне особе рођене као такве и иако хомосексуалност није социјалног карактера, то јест, не стиче се током живота и не може се променити", навела је Алијанса.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво