Читај ми!

Реаговања, забрана Параде за жаљење

Европски званичници кажу да је за жаљење треће узастопно отказивање Параде поноса. Поједине политичке партије у Србији, такође, осудиле забрану. Следеће недеље нови датум за Параду поноса, најављују организатори.

Забрана одржавања Параде поноса изазвала је осуде у ЕУ а делимично и у Србији.

Председник Европског парламента Мартин Шулц написао је на свом Твитер налогу да "жали што је геј парада у Србији по трећи пут забрањена" и додао да се "права свих морају поштовати".

Известилац ЕП за Западни Балкан Јелко Кацин је уз осуду забране Параде поноса, навео да ће ова одлука бити укључена у годишњи извештај Евроспког парламента чија је израда у току.

"Поруке владе упућене домаћој јавности и јавностима државама чланица ЕУ говоре о томе да институције државе Србије не раде свој посао", рекао је Кацин у саопштењу за медије.

Савет Европе оценио је да је "трећа узастопна забрана београдског Прајда за жаљење", рекао је портпарол генералног секретара Савета Европе Торбјорна Јагланда.

Портпарол Данијел Хоутген рекао је за агенцију Бета да "Србија треба да држи под контролом штетни хулиганизам и нетрпељивост".

Шеф мисије Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији Петер Буркхард изразио је забринутост и жаљење због отказивања Параде поноса у Београду.

"Иако разумемо да је одлука заснована на безбедносној процени, веома смо разочарани да због климе коју су створили они који подстичу насиље, грађани нису могли да остваре своја уставом гарантована права на слободу окупљања и изражавања", нагласио је шеф мисије ОЕБС-а у Србији.

Члан организационог одбора отказане Параде поноса Горан Милетић оценио је у суботу да ће одлука о забрани одржавања те манифестације утицати на ток преговора Србије о чланству у Европској унији, јер се ради о кршењу људских права.

"Европској унији је неприхватљиво да се Прајд забрањује три пута. Србија је имала практично пет годинa да се обрачуна с хулиганима, да нешто уради", рекао је Милетић агенцији Бета.

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да је власт у Србији чином забране одржавања Параде поноса, заправо, донела искрену одлуку, која тачно одражава како стање у нашем друштву, тако и стање у нашим институцијама.

"У друштву имамо поделу, можда чак забуну и збуњеност око неких основнх вредности, али у институцијама немамо ни довољно санге, ни спремности, да се сва људске права загарантована Уставом у потпуности заштите и стваре", рекао је Јанковић и додао да је сада постало јасно у ком правцу би требало да развијамо наше институције и консолидујемо наше вредности, а то је у правцу поштовања различитости у друштву.

Демократска странка оцењује да је забраном Параде поноса Влада Србије "показала своје право лице" и довела у питање добијање датума за почетак преговора о чланству у Европској унији.

"Држава је још једном поклекла и повукла се пред онима који су јој били савезници у претходним годинама. Од европских вредности и владавине права остала су само мртва слова на папиру", наводи се у саопштењу ДС-а и подсећа да је председник Томислав Николић прошле године јавно обећао да ће бити на челу Параде.

Социјалдемократска унија оценила је да забрана Параде поноса показује да Влада Србије није у стању да осигура спровођење Устава и закона и да у Србији људска права постоје "само на папиру".

Отказивање Параде осудио је и председник Нове странке Зоран Живковић, оцењујући да је то "још један пораз српске демократије у повоју и пораз већине грађана Србије".

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је, поводом забране Параде поноса, да би оставка министра унутрашњих послова Ивице Дачића била "чин одговорног човека".

"Оставка министра полиције била би чин одговорног човека, као што би била очекивана и одлука сваког премијера да таквог министра смени", стоји у саопштењу ЛСВ.

Београдска иницијатива затражила је да се грађанима каже које су то структуре у стању да натерају државне органе Србије да не поштују Устав и законе и "зашто се то зло, које угрожава европску будућност деце толико година толерише".

Иницијатива истакла да Београђане, без обзира на став о Прајду, онеспокојава капитулација државе пред претњом насиљем.

Кућа људских права и демократије затражила је хитну седницу Одбора за безбедност Скупштине Србије због, како наводе, признања надлежних институција да нису у стању да обезбеде  сигурност грађана.

Због лоше безбедносне ситуације, Биро за координацију служби безбедности одлучио је да забрани Параду поноса, које је била заказана за данас.

Отказивање Параде поноса синоћ су критиковали Амбасада САД Србији, европски комесар за проширење Штефан Филе, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, као и поједини светски медији.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара