Неће бити Параде поноса

Биро за координацију служби безбедности одлучио је да сутра не буде Параде поноса, потврдио је премијер Ивица Дачић. Полиција ће забранити све скупове заказане за сутра, рекао је за РТС премијер Дачић и додао да је одлука донета, пре свега, из безбедносних разлога.

23.02 - Група ЛГБТ активиста окупила се вечерас испред Владе Србије одакле су кренули у протестну шетњу.

19.36 - Полиција ће забранити све скупове заказане за сутра, рекао за РТС премијер Ивица Дачић. Нико не треба да доводи у питање политичко опредељење државе и то да ли се поштују Уставом загарантована права, једино ограничење јесу безбедносни разлози, каже Дачић.

19.23 - Параде поноса у Београду сутра неће бити, незванично сазнаје РТС. Ускоро: Премијер Дачић гост Дневника РТС-а

19.02 - Седници Бироа присуствује и премијер Ивица Дачић. 

Биро за координацију служби безбедности, који је процењивао безбедносне ризике, одлучио је да сутра не буде Параде поноса, потврдио је премијер Ивица Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Таква одлука је донета пре свега из безбедносних разлога, рекао је Дачић и додао да ће бити забрањени сви скупови који су били заказани за сутра.

Дачић је рекао да нико не треба да доводи у питање политичко опредељење државе и то да ли се поштују Уставом загарантована права, већ да су једино ограничење безбедносни разлози.

"Безбедносне процене говоре да је могло доћи до озбиљног нарушавања јавног реда и мира, а од права и слобода једино је виши разлог безбедност и сигурност грађана", нагласио је Дачић.

Дачић је истакао да је одлука донета једниствено и без икаквих политичких конотација.

Према његовим речима, на седници су сви изнели своја мишљења и било је доста оних који су сматрали да би из политичких разлога за нас било добро да се Парада одржи.

"Нарочито због слике која би требало да оде у свет, али, с друге стране, шта ако би отишле другачије слике - да падне људски живот. Ко би онда био одговоран за то и за последице по нашу државу", упитао је Дачић.

Да је у питању била политичка одлука, било би другачије, рекао је Дачић. Чланови Бироа, и Дачић као премијер и министар унутрашњих послова, као и први потпредседник Владе Александар Вучић, према Дачићеви речима, нису ту да суде ко шта лично мисли о свему томе, већ је у питању била безбедност.

Питање је, како је рекао, било да ли постоје безбедносни разлози за забрану, да ли је најбоље у овом тренутку да се ниједан скуп, заказан за сутра, не одржи.

Нико није капитулирао пред хулиганима

"Волео бих да кажем да нема никаве забуне - нико није капитулирао пред хулиганима, није реч о томе, полиција може да се суочи са њима, али да ли је одржавање скупа довољно висока цена да се ствара атмосфера као пре неколико година", рекао је Дачић.

Он сматра да ће са почетком преговора о чланству у ЕУ сигурно и те теме доћи на дневни ред, да неће моћи да буду избегнуте, али да је у овом тренутку најважнија безбедност и сигурност грађана - и оних који би учествовали у Паради, и оних који би били против, и полиције која би то морала да обезбеђује.

Упитан да ли очекује негативне рекације, он је рекао да ће "све бити негативне", али је поновио да је као министар полиције прве године дозволио Параду поноса, да су последице биле тешке и да је управо зато више пута истицао да од овог скупа не треба правити политички спектакл и да оваква одлука сигурно није ничија победа.

Он је рекао и да није добро што се све то везује за датуме који су битни за европски пут Србије и да испада као да неко уцењује Србију.

"Не мислим да је то услов, Србија ради много теже и озбиљније ствари и не може се народу који има толико фрустрација наметати да тако лако прихвати нешто против чега је огромна већина друштва, све цркве...", рекао је Дачић и додао да се Параде не одржавају ни у свим земљама Европе.

Он је рекао и да су манифестације у оквиру "Прајд вика" трајале целе недеље и да није било никаквих проблема.

Први потпредседник Владе Александар Вучић раније је, најављујући седницу Бироа за контролу служби безбедности, рекао да ће одлука бити професионална и у складу са сигурношћу и безбедношћу грађана.

Раније је било најављено да ће Параду, уколико безбедносна процена буде позитивна,  обезбеђивати 6.500 полицајаца од чега 2.700 из унутрашњости.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво