Читај ми!

Обележена годишњица смрти кнеза Милоша

Помен кнезу Милошу Обреновићу, поводом 153. годишњице његове смрти, служен у Саборној цркви у Београду. Ловорове венце на гробницу у којој почива кнез Милош положили су представници Владе и Генералштаба Војске Србије.

У организацији Одбора Владе Србије за неговање традиције ослободилачких ратова, у Београду, у Саборној цркви, обележена је 153. годишњица смрти Милоша Обреновића, вође Другог српског устанка и утемељитеља династије Обреновић.

Помен кнезу Милошу служио је викар патријарха Српске православне цркве Јован Ћулибрк уз саслужење свештеника Саборне цркве.

Ловорове венце на гробницу у којој почива кнез Милош положили су представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије.

Кнез Милош Обреновић владао је од 1815. до 1839. године и од 1858. до 1860. године и био је један од најзначајнијих нововековних српских владара.

За предводника Другог српског устанка изабран је на Цвети, 23. априла 1815. године, у Такову код Горњег Милановца.

Владавину Милоша Обреновића обележили су постепено успостављање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског царства, као и завођење личне власти и сукоби са политичким противницима.

Био је велики противник доношења Устава који би ограничио његову апсолутну власт, ипак 1835. бива донет Сретењски устав, након чега почиње заоштравање унутрашњополитичке кризе која кулминира 1838. године доношењем такозваног Туског устава и абдицирањем кнеза Милоша.

Након свргавања кнеза Александра Карађорђевића, кнез Милош се по други пут нашао на српском престолу, и то од 1858. до своје смрти 26. септембра 1860. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво