Читај ми!

Илић: И храст и ауто-пут

Проблем храста који се нашао на ауто-путу код места Савинац биће решен тако што ће стабло бити заштићено челичном облогом, а дрво ће редовно добијати воду из вештачких извора, рекао министар Велимир Илић за РТС. Проблем не би постојао да су надлежни на време указали на храст, истакао Илић.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да ће проблем храста који се нашао на траси будућег ауто-пута код Савинца бити решен тако што ће стабло бити заштићено челичном облогом. Европска зелена партија подржала захтев да се сачува храст.

"Асфлат ће бити потпуно одвојен једним бетонским армираним носачем тако да асфалт не оштети жиле, а ни жиле асфалт", рекао је Илић.

Према његовим речима, на тај начин ће се избећи могућа оштећења ауто-пута.

"Направићемо велику пасарелу са обе стране, да суве гране не би падале на аутопут, и да не би угрожавале саобраћај. Пасарелом ће моћи да се долази до храста а пасарела ће уједно бити и заштита од храста", објаснио је министар.

Како је рекао, храст ће штитити и дебела стаклена плоча која ће давати светлост и која ће бити брана од издувних гасова.

"Не можемо стазу да променимо јер излазимо из моста. Урађени су сви стубови и сви мостови, ми смо послали експерте и они данима гледају пројекат, ангажовали смо и стручњаке споља", рекао је Илић.

Илић је истакао и да ће постојати заштита челичном облогом око храста и поновио да ће сва земља и жиле бити заштићени.

Министар каже да ће учинити све што је у његовој могућности да храст остане на том месту и да му је драго што и влада инсистира на томе и што је и вицепремијер Александар Вучић тражио од њега да учини све што је могуће.

Ипак, Илић је истакао да они који гурају причу о останку храста "нису учинили ништа до сада" и да нико није поменуо храст када је усвајан просторни план за градњу ауто-пута. Како каже, сви културни споменици, цркве, манастири и домови културе су заштићени и није угрожено ниједно гробљи и ниједан значајан објекат.

Истичући да тада храст нико није поменуо, Илић је рекао да су и власницима земље плаћено то дрво.

Како каже, сагласност на пројекат дали су и судски вештаци, Зелени, локална власт, Скупштина Србије и Споменици културе, а цео проблем био би избегнут да је неко раније поменуо храст код Савинца.

"Надлежни нека се питају што раније нису реаговали, а ови што се окупљају код храста, нема потребе више да се окупљају јер ћемо учинити све да храст остане", рекао је Илић.

Министар је истакао да финансије неће бити проблем и да ће се аутопут радити и да ће храст остати па "колико кошта да кошта", и да је то став и Владе и државе и председника.

"На ибарској се гине свакодневно, људи једва чекају аутопут али ћемо учинити све да у немогућим условима храст остане", најавио је Илић.

Говорећи о најављеној реконструкцији владе Илић је рекао да са њим нико о томе није разговарао и да је ових дана био на путу.

"Разговараћемо о томе, све што Влада сматра да треба да учиним ја ћу учинити као што је увек и било", рекао је Илић.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара