Читај ми!

До општине преко границе

Улазак Хрватске у ЕУ донео је проблеме мештанима Нештина, села у општини Бачка Паланка. Географски су у Срему, а административно у Паланци, па им је мост преко Дунава годинама једина веза са матичном општином. Да би дошли до моста, морају да пређу два гранична прелаза.

Чини се да је улазак Хрватске у Европску унију можда најтеже пао мештанима једног села у општини Бачка Паланка - Нештинцима. Географски су у Срему, а административно у Паланци, па им је мост преко Дунава годинама једина веза са матичном општином. Међутим, да би дошли до моста, морају да пређу два гранична прелаза. 

Уцртавање граница после распада СФРЈ, уцртало је мештанима Нештина - проблеме. А уписивање Хрватске на списак земаља Европске уније, уписало је још један проблем. Да би дошли до Паланке, најкраће је преко Хрватске. Прво на једном граничном прелазу уђу у Хрватску, а после четири километра, на другом прелазу изађу из ње и уђу у Србију, па до матичне општине. Стари је проблем, само су правила нова.

Председник Савета Месне заједнице Нештин Зоран Ћулибрк каже да су откако је Хрватска ушла у ЕУ пооштрене контоле и прелазак границе омогућен је само уз редован пасош.

"Погранични промет је суспендован, тако да је то сад већ проблем. Гужве су на граници у одласку и доласку", каже Ћулибрк.

Други пут, преко Новог Сада, дуг је 110 километара, а овако само девет километара. Због граница, касни и аутобус. Међутим, од 1. јула није само кашњење проблем.

"Лица која су млађа од 14 година нису ни онако могла да путују сама са пропусницама, сада са пасошем то је исто, велики је проблем, дало се возачу овлашћење, али сад вероватно то не може", каже Зоран Миланов из Нештина.

Сваког дана Нештинци морају у Бачку Паланку. На посао, у школу, куповину. Велики проблем имају и пољопривредници који храну продају на пијаци.

"Ми се сусрећемо са проблемом превоза робе до Бачке Паланке, све тржишне вишкове не можемо да пренесемо преко Хрватске, него морамо преко Новог Сада, што је финансијски издатак", каже Ђорђе Керешевић из земљорадничке задруге "Срем".

Да не би каснили на посао, а њихова деца у школу, многи мештани Нештина изнајмили су станове у Бачкој Паланци.

Нештинци кажу да је решење нови мост низводно. Тада због одласка у Бачку Паланку не би морали да пролазе два гранична прелаза, четири контроле и кроз територију Хрватске. Пут до матичне општине, дуг девет киометара, био би једноставнији, бржи и без пасоша.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво