Читај ми!

Отворен Андрићев институт

У Андрићграду, у Вишеграду, отворен Андрићев институт и одржана прва седница Управног одбора. У трећу годину изградње, варош на обали Дрине улази и са новоизграђеним храмом Вишеградским Дечанима, са црквом Светог кнеза Лазара и Светих српских великомученика која је данас освештана.

У Андрићграду у Вишеграду свечано је отворен Андрићев институт, а јутрос је одржана и прва света архијерејска литургија у новоизграђеном храму вишеградских Дечана, у Цркви светог великомученика кнеза Лазара.

За само две године, на ушћу Рзава у Дрину никао је ренесансни камени град Андрићград са страдуном, трговима, магазама, књижаром, биоскопом, управном зградом хидроелектране, од данас и Институтом, којим се, попут Немаца, Гетеу, одужујемо свом нобеловцу и његовом делу.

Андрићев институт, са простором од око 1.500 квадратних метара, имаће више одељења, своју продукцију, биће нови центар српске културе, науке и уметности и заједнички ће га финансирати Србија и Република Српска, рекао је директор института Емир Кустурица.

"Андрићев институт треба да личи на Гетеов, с тим што Гете нема свој град, а Андрић га има", изјавио је Кустурица. 

На Видовдан освештана је нова црква, посвећена кнезу Лазару и Светим српским великомученицима.

Вишеградски Дечани, како због лепоте тај православни храм већ називају обложен је декоративним каменом травертин допремљеним из Турске, а опека, каквом су грађене византијске цркве, из Грчке. 

Председник Републике Српске Милорад Додик који је присуствовао свечаности у Андрићграду рекао је да је реплика Вискоких Дечана изграђена у Андрићграду за свега два месеца.

До Видовдана наредне године, када све буде готово, биће ту и хелиодром, обалоутврда, позориште и хостели. Крај старе ћуприје, окупљени око Андрића и његовог дела, и у граду његове прве инспирације, уметници ће својим стваралаштвом означити тријумф културе.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво