Читај ми!

Власи могу да се изјашњавају и као Румуни

Премијер Србије Ивица Дачић поручио да Србија не жели да прави никакве проблеме око тога како ће се Власи изјашњавати, да ли као Власи, или као Румуни. Желимо равноправан живот и Срба, Влаха и Румуна и свих других, рекао Дачић.

Власи који живе у Србији могу да се изјашњавају као припадници румунске националне заједнице или као Власи, рекао премијер Ивица Дачић и додао да Србија не жели да око тога прави никакве проблеме.

Дачић је рекао да један део румунске политичке јавности сматра да не може да постоји одредница Влах него да је Влах исто што и Румун и нагласио да је о томе недавно и разговарао са румунским председником Трајаном Басескуом и премијером Виктором Понтом.

"Они Власи који се изјашњавају као Румуни наравно да ће имати потпуно права као Румуни, али нико не може да натера Влахе да се изјашњавају као Румуни ако желе да се изјашњавају као Власи", рекао је Дачић у Петровцу на Млави.

Премијер је истакао да је то основна ствар демократије и људских права у целом свету и да Србија око тога не жели да прави проблеме.

"Желимо равноправан живот и Срба, Влаха и Румуна и свих других, ко год да живи у држави Србији", поручио је Дачић.

Дан општине Петровац на Млави обележен је низом манифестација укључујући и пуштање у рад Одељења за хемодијализу у Здравственом центру и полагање камена темељца за реконструкцију локалног фудбалског стадиона, а свечаности су присуствовали Дачић као и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић и министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво