Читај ми!

Војна сарадња Србије и Русије

Начелници генералштабова војски Русије и Србије разговарали у Москви о сарадњи оружаних снага две земље. Контакти Русије са Министарством одбране Србије ове године појачани, рекао руски генерал Валериј Герасимов. Генерал Љубиша Диковић саматра да данашњи састанак потврђује добре односе армија две земље.

Билатерална војна сарадња Србије и Русије је добра, али није онаква какву би желели с обзиром на заједничке интересе, рекао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић након сусрета са начелником Генералштаба Војске Руске федерације генералом Валеријем Герасимовом у Москви.

Диковић је истако да је један од циљева разговора био да се управо унапреди билатерлана војна сарадња и то у између осталог у областима школовања и усавршавања кадрова, обуке на сложеним борбеним системима које Србија има намеру да набави и заједничка обука специјалних јединица.

Генерал Диковић је истакао да данашњи састанак потврђује добре односе између армија две земље.

Наши односи су од стратешког значаја, рекао је Диковић и навео да ће две стране наставити да развијају те контакте.

Начелник руског Генералштаба рекао је да је ове године сарадња два министарства одбране добила позитиван карактер чему је допринео и недавни сусрет министара одбране Србије и Русије Александра Вучића и Сергерја Шојгуа.

Руски генерал је истако да је нови импулс билатералним односима у војној сфери дало потписаивање Декларације о стратешком партнерству 24. маја у Сочију, која предвиђа сарадњу на дугорочној основи.

Герасимов је рекао је да ће се војна сарадња јачати у читавом низу области као што су обука и школовање кадрова Војске Србије и заједничке вежбе.

Између Србије и Русије у току је припрема низа споразума о војно-техничкој и војно-научној сарадњи који би требало да буду потписани приликом посете руског министра одбране Сергеја Шојгуа Србији.

Посета је планирана за 1. и 2. октобар ове године.

Герасимов и Диковић су такође пажњу посветили и ситуацији на Балкану, као и једном броју значајних питања који су у вези са регионалном и међународном безбедношћу, пренео је Итат-тас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво