Читај ми!

Ваздухопловна вежба Србије и Румуније

Српска ловачка авијација је уз помоћ колега из Румуније, у првој фази дводневне вежбе војних ваздухопловстава две земље, пресрела и приморала да слети транспортни авион који је неовлашћено ушао у ваздушни простор Србије.

Војна ваздухопловства Србије и Румуније почелa су дводневну заједничку вежбу. У првој фази српска ловачка авијација је уз помоћ румунских колега пресрела и приморала да слети транспортни авион. Тема ваздухопловне вежбе "Ер солушн 2013" је "Контрола и заштита ваздушног простора и извођење ваздухопловних операција".

У току је трећа заједничка ваздухопловна вежба Србије и Румуније која је, поред вежбе која ће бити изведена са Бугарском, највећа овогодишња вежба у ваздуху српске војске.

На вежби јединственој на простору Балкана,  у којој учествују Румунија као чланица НАТО и Србија као чланица ПЗМ, ангажовано је 200 људи и 30 летелица.

У оквиру вежбе, припадници авијације Војске Србије су пресрели један транспортни румунски авион и напали војни полигон у Румунији.

Прва фаза билатерлне војне вежбе изведена је на аеродрому Батајница и два румунска војна аеродрома.

Вежба је почела истовременим полетањем транспортних авиона из Србије и Румуније које су касније пресрели ловци-Миг 21 захтевајући од њих да принудно слете.  

Након полетања транспоретера са аеродрома у Батајници полетела су и четири авиона супер Галеб која су фиктивно напала војни полигон у Румунији.

У истом тренутку из Румуније су полетела два Мига 21 лансер која су се усмерила на војни полигон у Србији.

Командант ваздухопловне војне вежбе Предраг Бандић рекао је новинарима да је данашња војна вежба резултат професионалне и пријатељске сарадње која датира из 2009. године.

"Вежба је специфична у региону и свету зато што су извршени заједнички летови и борбени задаци за које је било неопходно отварање ваздушне границе две земље, што је омогућено техничким спразумом", рекао је Бандић.

Представник румунске војне авијације Аурелијан Ницу рекао је новинарима након војне вежбе да је веома добро што се наставила дугогодишња сарадња која је омогућила размену позитивних искуства али и оних решавању проблема са којима су авијације две земље суочене.

И српски и румунски војни авиони стари су више деценија, а и једна и друга војска надају се новим летелицама: Србија новим Миговима М2 из Русије, а Румунија половним америчким ловцима Ф16.

Сутра ће се наставити ваздухопловна вежба у оквиру које ће се организвовати трагање и спасавање обореног пилота, у тој вежби први пут ће учествовати и хеликоптери. 

Мајор Бошко Шербеџија рекао је да је највећи значај вежбе у томе што се све одвија у реалном времену и реалним условима.

"По добијању сигнала са оперативног центра, пилоти добијају задатак од мене и седнемо у авион и радимо по реалном сценарију, тако би изгледало и у случају потребе", објаснио је Шербеџија. 

Према његовим речима, циљ вежбе је да се у случају потребе здруженим снагама донесе мир и стабилност у региону.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво