Читај ми!

Ромски језик у основним школама

У 70 основних школа у Србији уводи се ромски језик са елементима националне културе. Предмет се уводи од нове школске године, а за почетак су одабране школе у општинама где живи највећи број Рома.

Национални савет ромске националне мањине, уз подршку Министарства просвете, покренуо је увођење ромског језика са елементима националне културе у седамдесет основних школа у Србији.

Предмет ће се у одабране школе увести од нове школске године, док у 27 школа у Војводини основци уче ромски језик још од 1996. године. 

Врање је један од седамдест одабраних градова у којем ће основци ромске националности од следеће школске године, два пута недељно, учити и ромски језик са елементима ромске културе.

Предстоји анкетирање, како би се утврдило колико ђака је заинтересовано за тај предмет. Како кажу ученици, њима би то много значило јер би тако више и лакше памтили и учили.

"Ромски језик је у принципу говорни, ретко ко пише. Деца ће моћи и да читају и пишу и ромском граматиком", каже родитељ Звездан Рамић.

Тренутно нема услова за увођење тог предмета у свим основним школама у Србији, кажу у Националном савету Рома. За почетак су одабране школе у општинама у којима живи највећи број Рома.

"Ми смо чули да желе да уведу ромски језик, међутим Министарство просвете још није званично ништа доставило школама, у вези са тим. А што се тиче спремности, наша школа је спремна да прихвати", рекао је Душан Стевановић, директор ОШ "Вук Караџић" у Врању.

"Изучавање ромског језика као изборног предмета веома ће значити јер се изучава матерњи језик, којим говоримо у нашим кућама. Наравно да ће им олакшати и у школи у савлађивању наставног плана и програма, али и очување тог језика који је већ почео да се губи", истиче Кенан Рашитовић, директор НВО "Офер" у Бујановцу.

У Министарству просвете очекују да им Национални савет достави податке о броју заинтересованих ученика и потребама школа, како би предузели кораке за увођење ромског језика у наставу.

"За разлику од других мањина, ми се суочавамо и са недостатком кадра, уџбеника. Ми почињемо од нуле, чак немамо ни буквар", каже председник Националног савета Рома Витомир Михајловић.

Нови изборни предмет предаваће факултетски образовани Роми. У недостатку високообразованог кадра, уз одобрење ресорног министарства, биће ангажовани и предавачи са средњом стручном спремом уз додатну обуку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи