Читај ми!

Сахрањени Карађорђевићи на Опленцу

Посмртни остаци краља Петра Другог, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја похрањени у породичној гробници на Опленцу. Сахрани четири члана породице Карађорђевић присуствали председник Николић, премијер Дачић, патријарх Иринеј, као и представници породице и многобројни грађани.

13.15 - Ми данас на гробу вожда Карађорђа исправљамо велику неправду. Отклањајући последице страшног греха који је починио неко пре нас, чинимо још један корак ка јединству, како бисмо кренули путем великих народа, поручио председник Николић.

13.10 - Идеологија има много, а Србија је само једна, рекао премијер Ивица Дачић. 

13.04 - Живели су и умрли на различитим крајевима света, а данас су међу својим Карађорђевићима и међу својим Србима, рекао престолонаследник Александар Карађорђевић и додао да је ово историјски дан. 

12.53 - Данас смо сведоци отклањања једне велике неправде, рекао патријарх Иринеј обраћајући се присутнима. 

12.40 - Посмртни остаци Карађорђевића положени су у крипту Маузолеја породице Карађорђевић у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

11.47 - Полагање венаца у цркви Светог Ђорђа, после чега ће земни остаци Карађорђевића бити положени у крипту. Јавност неће присуствовати том чину.

10.10 - У цркву Светог Ђорђа на Опленцу стигла државна делегација предвођена председником Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем. 

09.55 - Литургијом коју служи патријарх Иринеј почела церемонија државне сахране Карађорђевића на Опленцу. 

Уз највише државне почасти, посмртни остаци краља Петра Другог, његове супруге краљице Александре, краљице мајке Марије и његовог брата принца Андреја Карађорђевића положени су у крипту Маузолеја породице Карађорђевић у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Сахрани су присуствовали председник и премијер Србије Томислав Николић и Ивица Дачић и принц Александар Карађорђевић, као и многобројни грађани.

Говор председника Николића на Опленцу

Ковчег са посмртним остацима краља Петра Другог Карађорђевића у породичну гробницу унели су припадници Гарде Војске Србије, док су ковчеге осталих чланова породице Карађорђевић унели чланови Удружења "Краљевина Србија". Полагању ковчега присуствовали су чланови породице Карађорђевић и Крунског савета.

Ковчези су положени у породичну гробницу након свете литургије коју је служио патријарх српски Иринеј са свештенством.

Око Цркве на Опленцу окупили су се грађани који су носили заставе са знаком круне, а неки од њих били су обучени и у униформе краљевске војске и средњевековне витезове.

После сахране, председник Николић је рекао да српски народ не сме више себи да дозволи поделе и неправду и додао да данас чинимо још један корак ка јединству, како бисмо кренули путем великих народа, за којима ни у чему не смемо да заостајемо.

Николић је указао да је повратком посмртних остатака краљевске породице у отаџбину исправљена велика неправда и учињен корак ка националном јединству.  

Премијер Ивица Дачић апеловао је на национално јединство и помирење. "Овим је залепљен последњи део мозаика који говори о историји нашег народа и државе. Прошлост се не може изменити, али грешке се данас исправљају.

Зато је важно да српски народ у будућности буде јединствен, да не прави грешке", рекао је премијер, обраћајући се грађанима испред задужбине породице Карађорђевић. "Идеологија је много, а Србија је једна", подсетио је Дачић.

За време говора премијера Дачића део окупљених је негодовао, а пошто су се звиждуци чули и на почетку говора председника Србије, Николић се обратио онима који су протестовали речима: "Смирите се, пред црквом смо".  

Крај говора председника Николића поздрављен је аплаузом.

Патријарх српски Иринеј рекао је да је исправљена велика историјска неправда данашњим полагањем посмртних остатака Карађорђевића у крипту Маузолеја породице Карађорђевић у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

"Људски је грешити, али и схватити да се греши и покајати се", нагласио је патријарх, истичући да су то добро схватили представници садашње власти у Србији и исправили неправду претходне власти.

То је историјски чин и подухват, додао је поглавар СПЦ. Он је подсетио да је четворо чланова породице Карађорђевић преживело окупацију и да су били принуђени да напусте отаџбину и живе у изгнанству, оскудици, незаслуженом понижењу... 

Принц Александар Други Карађорђевић изјавио је на Опленцу да је ово велики, тужан, али и свечан дан и историјски тренутак за породицу Карађорђевић, али и за цео српски народ и Србију.

"Окупили смо се данас да одамо последњу пошту и испратимо краља Петра Другог, краљицу Александру, краљицу Марију, и краљевића Андреја, чија је судбина кроз историју била тесно повезана са судбином целог народа, али и са настанком модерне српске државе", рекао је принц Александар.

Према његовим речима, њихови животи су одраз онога што се у то време догађало њиховом народу и отаџбини. 

Сахрани су присуствовали и представници краљевских породица из многих земаља међу којима су чланови краљевских породице Бугарске, Румуније, Грчке, Лихенштајна, Бахреина, Аустрије, Велике Британије. Затим и представници дипломатског кора међу којима су амбасадори САД и Велике Британије у Србији Мајкл Криби и Мајкл Девенпорт, као и председник Републике Српске Милорад Додик.

Посмртни остаци Краља Петра Другог Карађорђевића, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја стигли су јуче око 13.30 у цркву Светог Ђорђа на Опленцу, маузолеју династије Карађорђевић.

Црква Светог Ђорђа је задужбина Краља Петра првог изграђена у периоду од 1910. до 1912. године.

Краљ Петар Други био је сахрањен у цркви у Либертвилу у Илиноису, краљица Александра на краљевском гробљу палате Татои, краљица Марија на краљевском гробљу поред замка Виндзор, а краљевић Андреј на гробљу манастира Нова Грачаница у Илиноису.

Земни остаци краља Петра Другог Карађорђевића пренети су у Србију 22. јануара, његове мајке Марије 29. априла, краљице Александре 9. маја, док су остаци краљевића Андреја пренети 15. маја.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво