Читај ми!

Дан борбе против хомофобије и трансфобије

У седишту Заштитника грађана развијен симбол ЛГБТИК популације поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије. Савет Европе позвао државе чланице да се боре против дискриминације према сексуалној оријентацији и сексуалном идентитету људи.

Поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије у седишту заштитника грађана развијен је симбол ЛГБТИК популације. Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд позвао је државе чланице те организација да се боре против дискриминације према сексуалној оријентацији и сексуалном идентитету људи.

У седишту заштитника грађана развијен симбол ЛГБТИК (лезбејке, гејеви, бисексуалне, трансродне, интерсексуалне и квир особе) популације - застава дугиних боја, чиме је симболично исказана подршка тим особама.

Како је наведено у саопштењу омбудсмана, заставе су развијене у присуству представника организација Лабрис и Гејтена.

Заштитник грађана Саша Јанковић јуче је поручио да су сексуална оријентација и родни идентитет лична ствар, али да се заштита права на различитост тиче свих.

Како је наведено у саопштењу Заштитника грађана, запослени у органима јавне власти - образовању, полицији, здравству, социјалној заштити и свуда где се одлучује о правима грађана, посебно имају обавезу да разумеју проблеме и штите права грађана који су на удару хомофобије и нетолеранције уопште.

Омбудсман је поздравио искорак који је начињен у Београду обезбеђивањем вишефункционалног простора за окупљање, дружење, али и смештај ЛГБТ особа, када због неразумевања остану без подршке породице, што није редак случај.

И генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд је позвао државе чланице да се боре против дискриминације према сексуалној оријентацији и сексуалном идентитету људи.

"Злочин из мржње мотивисан нечијом сексуалном оријентацијом или сексуалним идентитетом директно крши основна људска права. Неке земље чланице још нису усвојиле потребне законе који би директно или индиректно забранили дискриминацију према сексуалној оријентацији или сексуалном идентитету особа", рекао је Јагланд.

Комитет министара Савета Европе је 2010. године усвојио специфичну препоруку за државе чланице, осигуравајући широк оквир за препознавање побољшања која је неопходно провести, а недавно је спровео мониторинг у вези са спровођењем препоруке у државама чланицама, додаје се у саопштењу Савета Европе.

Петрушић: Предрасуде и негативни ставови о ЛГБТ популацији

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије ове године обележава се у "нешто бољој" атмосфери него претходних година, оценила је повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, и додала да су, међутим, и даље распрострањене предрасуде и изразито негативни ставови о ЛГБТ популацији.

"Морамо, међутим, знати да упркос извесним позитивним променама у ставовима грађана и грађанки Србије према ЛГБТ популацији, и даље 80 одсто њих не жели гејеве и лезбејке у својој породици, док их скоро трећина неће за комшије", навела је Невена Петрушић у саопштењу.

Истакла је да деца и млади имају предрасуде и изразито негативне ставове према сексуалним мањинама, што не би требало да чуди јер у школским клупама добијају погрешне интерпретације и информације о истополној оријентацији и родном идентитету и недовољно су оспособљени да разумеју и поштују разноврсност сексуалних и родних идентитета.

"За смањење хомофобије, која у патријархалном систему вредности има снажан ослонац, потребно је још снажније афирмисати идеју људских права, родне равноправности и толеранције и промовисати право свакога да буде оно што јесте, неспутан страхом да ће бити изопштен из заједнице", навела је повереница за заштиту равноправности.

Додала је да у томе кључну улогу имају образовне установе и медији, али и државни органи и независна тела, чија је законска дужност да унапређују равноправност и граде антидискриминациону праксу.

"Од изузетне важности су последње измене Кривичног законика којим је уведено кривично дело злочина из мржње, затим одлука Уставног суда којом је утврђено да је забрана Параде поноса 2011. године била неуставна и најава усвајања Националне стратегији за борбу против дискриминације, коју је иницирао Повереник за заштиту равноправности", навела је Невена Петрушић.

Повереница је додала да су то све јасне поруке јавности да је свака дискриминација, укључујући и дискриминацију на основу сексуалне оријентације и родног идентитета, нешто што се неће толерисати.

"Институција Повереника за заштиту равноправности и даље ће пружати пуну подршку ЛГБТ заједници и заједно са органима јавне власти и организацијама цивилног друштва, истрајно радити на сузбијању дискриминације на основу сексуалне оријентације, као и на основу било ког другог личног својства", навела је Невена Петрушић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво