Читај ми!

Студенти упали у Ректорат

Студенти Универзитета у Београду упали у зграду Ректората у знак протеста против најаве повећања школарина и најавили да ће ту остати и током ноћи. Имају прилично нејасне захтеве, а један од њих је бесплатно школовање, рекао проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић.

Група студената Универзитета у Београду, која је поподне упала у зграду Ректората тражећи бесплатно образовање, најавила је да ће преноћити у Ректорату и сутра у подне одржати конференцију за новинаре.

Они су се окупили у сали осам на првом спрату Ректората, а на тераси те просторије су истакли транспаренте "Знање није роба" и "Студенти свих факултета уједините се".

Како је Танјугу рекао проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић, за сада нема инцидената.

"Имају прилично нејасне захтеве, а један од њих је бесплатно школовање", рекао је Поповић и навео да руководство Ректората за сада неће звати полицију.

Студенти, према његовим речима, током вечери намеравају да одрже пленум, где ће се договарати о својим даљим корацима.

Студенти су незадовољни што је више од 10 факултета Универзитета у Београду затражило веће школарине, у просеку за 12 одсто.

Један од студената Иван Кардун рекао је да се та група студената окупила како би затражила да се повуче предлог о повећању школарина.

"Сматрамо ту одлуку срамном. Сматрамо да то је корак даље ка комерцијализацији образовања које треба да буде јавно добро", рекао је Кардун.

Према његовим речима, окупљени траже и подршку ресорног Министарства, професора и целе научне заједнице у борби за квалитетно и бесплатно, односно јавно финансирано образовање.

Кардун, студент Филолошког факултета, напоменуо је да сви грађани плаћају порезе, што "показује да су студенти образовање већ платили". Тиме што ће образовање бити доступно свима, сматра он, порашће и његов квалитет.

Кардун је објаснио да се група студената данас у 16 сати окупила на платоу испред Филозофског факултета, након чега су ушли у зграду Ректората, у салу која је предвиђена за састанке и конференције.

Приликом уласка групе студената у Ректорат, тврди Кардун, није било никакног насиља и није нанета никаква материјална штета.

На питање да ли су разговарали са неким од надлежних, Кардун је одговорио да је свако могао да дође да разговара са окупљеним студентима, али да су дошли само представници одређених студентских организација.

Представници окупљених студената тврде да међу њима има академаца са свих факултета.

Они су најавили да ће преноћити у згради Ректората и сутра у подне обратити се јавности на конференцији за новинаре.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво