Читај ми!

Царић: Ратне дневнице исплаћене

Представници Србије оспорили право на представку ратним војним резервистима, поднету Европском суду за људска права у Стразбуру, са аргументом да су ратне дневнице потражиоцима исплаћене.

Помоћник министра правде i државне управе Славољуб Царић, као представник Србије пред Европским судом за људска права у Стразбуру, оспорио је право на представку ратних војних резервиста пред Великим већем тог суда, са аргументом да су ратне дневнице потражиоцима исплаћене, саопштило је Министарство правде.

Царић је у јавној расправи пред Великим већем рекао да су дневнице плаћене, али да подносици представке - војни резервисти нису то пријавили суду и тиме су злоупотребили право на представку, што су и сами признали током данашње расправе, пише у саопштењу Министарства.

"Подносиоци представки признали су данас, с једне стране да су дневнице исплаћиване, док су са друге стране, без икаквих доказа, тврдили да су њихови потписи фалсификовани, што смо ми, као представници Србије, оспорили", изјавио је Царић после расправе у Стразбуду.

Царић је навео да је првостепена пресуда Европског суда за људска права у случају „Вучковић и 29 других против Србије", била само делимично усвојена, а затим поништена у фебруару ове године, на основу жалбе Србије.

Такође, један од аргумената представника државе Србије пред Великим већем био је да ратни резервисти нису исцрпели сва правна средства у Србији, односно могли су да поднесу тужбу за дискриминацију, на коју се позивају због неуједначене исплате ратних дневница.

Према речима Царића, у току је и израда предлога закона који ће сва питања о ратним дневницама и учешћа у ратовима рагулисати једнообразно.

Новим законским решењима, на којима ради радна група Министарства рада и социјалне политике, требало би да буду призната права и оним учесницима у рату који немају статус ратних инвалида, закључио је Царић.

Пресуда Великог већа биће донета у року од три до четири месеца и јавно објављена.

Досадашња пракса указује да она може бити истоветна као првостепена, али и да Велико веће може да модификује првостепену пресуду у неким сегментима, као и да може донети сасвим супротну одлуку и утврдити да нема одговорности Републике Србије за кршење људских права, додаје се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи