Читај ми!

Зашто су особе са инвалидитетом невидљиве

У Србији је широко распрострањена дискриминација особа са инвалидитетом, нарочито када су у питању образовање, запошљавање и информисање. После Рома и сиромашних, особе са инвалидитетом највеће су жртве неравноправности, тврди повереница Невена Петрушић.

Дискриминација особа са инвалидитетом у Србији широко је распрострањена, посебно када је у питању образовање, запошљавање и информисање, показују подаци из првог посебног извештаја повереника за заштиту равноправности. Због немогућности да се укључе у заједницу, многи су смештени у институције, а деца и млади искључени су из редовног система образовања. После Рома и сиромашних, особе са инвалидитетом највеће су жртве неравноправности, тврди повереница.

Чини се да су особе са инвалидитетом невидљиве иако их у Србији живи око 800 хиљада.

Извршни директор Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић рекла је да би једна особа са инвалидитетом могла у пуној мери да буде укључена у друштвени живот неопходно је пре свега да може да изађе из сопственог стана, да има омогућен физички приступ.

Како је рекла, неопходни су и разни други видови приступачности, почевши од оне у јавном саобраћају, кретању, до приступачности у информацијама и комуникацијама за особе рецимо оштећеног слуха или смањених интелектуалних потенцијала.

"Жена са инвалидитетом у Србији, због неког традиционалног схватања и уопште положаја жене, је неко ко је са више страна дискриминисан, а када говоримо о областима које су најзаступљеније то су области образовања и касније код проналажења посла", каже Бранка Бркић из Савеза слепих Србије.

Од свих притужби које стижу повереници за заштиту равноправности, чак 20 одсто односи се на дискриминацију особа са инвалидитетом.

"Групи деце са оштећењем слуха грубо је ускраћено право да користи услуге једног ресторана, отерани су из тог ресторана и ми смо због тога и користили овлашћења да покренемо парницу за заштиту од дискриминације", каже повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

Свега 13 одсто особа са инвалидитетом је запослено, од тога само јеран одсто ради у привреди и јавном сектору. Особама са инвалидитетом није омогућен ни приступ најважнијим институцијама.

Тако они несметано могу да удју само у зграде два министарства и Народне скупштине. А у 127 судова у Србији ради само 8 судских тумача за знаковни језик.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво