Читај ми!

Отварање Конака на годишњицу устанка

Поводом 198. годишњице Другог српског устанка данас ће бити отворена нова стална поставка у обновљеном Конаку кнеза Милоша Обреновића у Топчидеру. Отварању ће присуствовати потпредседник Владе Србије Александар Вучић и министар културе Братислав Петковић.

Нова стална поставка у обновљеном Конаку кнеза Милоша Обреновића у Топчидеру биће данас отворена, поводом 198. годишњице Другог српског устанка. Отварању ће присуствовати потпредседник Владе Србије Александар Вучић и министар културе Братислав Петковић.

Поставка ће бити отворена на православни празник Цвети када је и подигнут Други српски устанак 1815. године који је предводио кнез Милош Обреновић.

У Конаку кнеза Милоша у Топчидеру биће изложене две сталне поставке, а повремено ће бити организоване и тематске изложбе, најавили су организатори.

У приземљу Конака биће постављена изложба под називом "Живот у Србији у 19. веку", која описује грађанско и сеоско домаћинство и утицаје вековног живота у оквирима Османског царства, док ће на спрату бити стална поставка Милоша Обреновића.

Поред собе Милоша Обреновића, на спрату су уређене и просторије у којима су кроз велики број ликовних дела, литографија, документарни и други материјал приказани живот на Милошевом двору, његова породица и наследници.

На отварању обновљеног Конака биће представљена и тематска изложба "Слике српске револуције", посвећена Првом српском устанку који је означио почетак ослобађања од вишевековне османске владавине и стварања модерне српске државе.

Милош Обреновић је на скупу старешина 1815. године у Такову објавио почетак новог устанка за ослобођење Србије од турске власти.

После двомесечне борбе Турци су се задржали у Београду и још неколико утврђених градова.

Дипломатским преговорима Милош Обреновић је до краја 1815. године закључио усмени мир са Марашли Али-пашом, којим је признат за врховног српског кнеза.

Он је, мирним путем, 15 година градио аутономију Србије у оквиру Отоманског царства и своју власт у Србији. Порта је аутономију Србије признала хатишерифом 1830. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се