Читај ми!

(Не)заштићени узбуњивачи

Пракса показује да они који указују на корупцију углавном не пролазе добро. На криминал и корупцију у нишком затвору надлежнима је протеклих година покушало да укаже десетак запослених. Неки од њих су премештени на друга радна места, а неки су добили отказ.

Србија би на лето могла да добије Закон о заштити узбуњивача, јер је електронска јавна расправа о моделу тог закона завршена и он ће ускоро бити послат Министарству правде и државне управе. За евентуалну одмазду према узбуњивачима предвиђене су затворске казне, јер је пракса показала да онај ко укаже на криминал и корупцију, углавном не пролази добро. То је потврдио и недавни случај службенице нишког затвора, Валентине Крстић, која је, указујући на корупцију, суспендована, па одлуком министра правде поново враћена на посао.

На криминал и корупцију иза главне затворске капије у Нишу надлежнима је протеклих година покушало да укаже десетак запослених. Са различитих позиција пријављивали су крађу нафте, лажирање докумената, сумњиво плаћање рада осуђеника, али и намерно нанету штету на тек произведеним електричним урађајима.

Неки су после тога премештени на друга радна места, а већина, попут Радета Радовића, који је од плате издржавао петочлану породицу, добила је отказ.

"Kада би се поново нешто тако противзаконито десило исто бих поступио", каже Раде Радовић, некадашњи радник Казнено-поправног затвора у Нишу.

Због тога што је открио малверзације на затворској економији, Бојану Стефановићу, како тврди, ни после четири године рада у затвору није продужен уговор на одређено време.

"Највећа неправда је то што ми је дат отказ јер је речено да нема потребе за тим радним местом, а онда је после тога доведен други човек", каже Стефановић.

"То није добро јер се шаље лоша порука грађанима да бирају између две лоше ситуације или да ћуте и трпе зато што су сведоци злоупотребе или ће себе да доведу у тешку позицију да у наредном периоду подносе све притиске", наглашава Лидија Вучковић, председница Центра за људска права Ниш.

Осим Валентине Крстић, нико од радника нишког затвора није добио статус узбуњивача.

Жалбена комисија Владе Србије прошле недеље поништила је одлуку бивше министарке правде којом је смењен и превремено пензионисан некадашњи управник нишког затвора Живорад Бранковић, који је такође указивао на корупцију.

"Када је јавни интерес угрожен, а неко то пријави савесно у доброј вери, сматрајући да тиме спречава зло, онда ово друштво и држава морају и дужни су да му пруже заштиту и да ту заштиту појачамо", каже заштитник грађана Саша Јанковић.

Незванично сазнајемо да су у нишком затвору боравили сарадници заштитника грађана, како би утврдили разлоге због којих су неки службеници добили отказ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара