Читај ми!

Ново срце за Аниту

Анита Балаж болује од тешког облика срчане слабости. Једина нада за њу, највероватније је Дечја болница у Хјустону. За трансплатацију срца, Анити ће бити потребно готово милион евра. И ви можете помоћи да Анита добије ново срце.

Србија је још једном на испиту хуманости. Дванаестогодишњој Анити Балаж потребна је трансплантација срца, јер болује од тешког облика срчане слабости, рестриктивне кардиомиопатије.

На Клиници у Бечу кажу да не могу да јој пресаде срце, јер има висок притисак у плућима. Једина нада за девојчицу, највероватније је Дечја болница у Хјустону, где донора чека и осмогодишња Тијана Огњановић.

Анита живи са сестром, братом и родитељима у Ердевику код Шида.

"Идем у пети разред, сада у задње време идем у школу. Иначе, ретко кад, јер ми није добро, воде ме родитељи, а у школи ми другари носе торбу. Пошто стално мењамо учионице, будем уморна јако", прича Анита.

У њеној соби – постер подршке другара из разреда, фотографије одељења и књиге, али и апарат за кисеоник који јој је, нажалост, често неопходан.

"То користим свако вече када идем да спавам, кисеоник, јер без тога не могу да заспим, почнем да се гушим, не буде ми добро", каже Анита.

Тешко срчано обољење, за које је једини лек трансплантација, открили су јој пре годину дана у Дечјој клиници у Тиршовој.

Антитина мајка, Ксенија Балаж, каже да су је од трећег месеца живота лечили од астме у другој установи.

"Разговарала сам са доктором Радованчевићем из Хјустона. Рекао ми је да ће цена бити око милион, онако како је било и са Тијаном. Тако се креће, али опет када наша документација дође у Хјустон, када је размотре, тада ће нам послати повратну информацију која је цена", објашњава Ксенија Балаж.

Анита се брзо замори, смета јој промена времена. Када је добро, прошета по дворишту.

"Повукла се јако у себе, да ли је разлог то што друга деца могу да трче, скачу, не знамо. Повучена је, не разговара много, али се не жали", каже Ксенија Балаж.

Док из Хјустона не стигне информација о цени трансплантације, породица Балаж не губи време. У Шиду, Сремској Митровици, у школи у Ердевику и Анитиној старој школи у Београду, већ су организоване хуманитарне акције, али је прикупљено тек неколико стотина евра.

И ви можете помоћи Анити Балаж да добије ново срце уплатом новца на жиро-рачуне:

Комерцијална банка - Помоћ Анити Балаж
Динарски рачун: 205-9011005017941-36
Девизни рачун: SWIFT: KOBBRSBG
IBAN: RS35205903101933371543

 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво