Читај ми!

Селаковић о конкурсима за судије и тужиоце

За судијска и тужилачка места у новим основним и прекршајним судовима моћи ће да конкуришу и они стручни сарадници који нису дипломци Правосудне академије, рекао је министар Никола Селаковић. Проблеме у правосуђу траба решавати кроз институције, а не персонално, поручио Селаковић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић најавио је да ће, након допуне мреже судова, бити расписан нови конкурс за избор судија у основне и прекршајне судове на који ће моћи да се пријаве стручни сарадници, без обзира на то што нису дипломци Правосудне академије.

"Међутим, моја дугорочнија порука њима је да се пријављују на конкурсе за Правосудну академију, а ја им као министар, у оквиру својих надлежности, обећавам да ћу се трудити да им обезбедим што боље и непристрасније критеријуме за пријем", објаснио је Селаковић, одговарајући на новинараска питања након састанка с црногорским министром правде Душком Марковићем.

Селаковић је нагласио да ће Министарство правде обезбедити добре и јасне критеријуме за избор, као и стратегију како да се великом броју судијских и тужилачких сарадника "отворе врата да као судије основних и прекршајних судова уђу у српско правсуђе, а касније и да напредују у свом професионалном развоју".

Он је, међутим, подсетио да је од 20 дипломаца Правосудне академије (због којих је недавно расписан избор за судије и тужиоце) 18 дошло из редова из судских и тужилачких сарадника. Од њих 18 четворо је имало искуство до 12 година , а 11 који су радили више од седам година, навео је Селаковић.

"Многи од њих 2009. године нису прошли избор, јер је он био нетранспарентан и прилично лоше спровођен", навео је министар.

"У најскорије време видећете и те ранг листе које су извргаване тако да са краја ранг листе примите некога ко има мање бодова од онога ко је на врху ранг листе, а оног првог не примите", најавио је Селаковић.

Селаковић је подсетио да у српским судовима и тужилаштвима ради више од 1.729 стручних сарадника, а међу њима има и оних за које судије и тужиоци кажу да су бољи од многих њихових колега.

Неки су у правосуђу провели пет, па и 10 година и добро савладили занат.

Судијски и тужилачки помоћници одржали су конференцију за новинаре и протестовали због дискриминације приликом конкурса за избор и фаворизације дипломаца Правосудне академије, а која је предвиђена Законом.

Међутим, сви заинтересовани су могли да конкуришу за пријем у Правосудну академију, јер је свако ко има положен правосудни испит имао право да приступи полагању пријемног испита за ПА.

Проблеме решавати институционално

Министар Селаковић je поручио да нема места одмазди и хајки у правосуђу, јер је ова влада чврсто опредељена за јачање институција и институционално решавање проблема.

"Чврсто опредељење и ове владе и Министарства правде је јачање крхких и слабих институција. Потребан нам је инсистуционални приступ решавању проблема, а никако персонални, јер он никада није довео до нечега доброг", рекао је Селаковић новинарима у Министарству.

"Ако неко сада захтева хитне измене закона (о Високом савету судства и Државном већу тужилаца) да бисмо се решили неког појединца или групе појединаца, то није институционално и државотворно", поручио је Селаковић поводом апела струковних удружења судија и тужилаца за измене закона и смену чланова ВСС и ДВТ из редова тужилаца и судија.

Он је истакао да се још не раде измене закона о ВСС и ДВТ, што не значи да њих неће бити у некој будућности.

Селаковић је, међутим, потврдио да тим законима недостаје систем одговорности појединца, јер су сада чланови ВСС и ДВТ практично недодирљиви.

"Нису сви једнако поступали у тим телима... Неки су и издвајали мишљење... а ја и даље држим до тога да онај ко је правио грешке треба да одговара и први сам спреман да одговарам за своје поступке на овој функцији, а то захтевам и од других", нагласио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво