Конкурс за сараднике у правосуђу на лето

Када буде успостављена нова шира мрежа судова, Србији ће бити потребне и нове судије, па се током лета очекује још један конкурс, где ће сарадници моћи да конкуришу за основне и прекршајне судове, најавио министар Никола Селаковић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић најавио је да ће током лета бити расписан још један конкурс за избор судија и тужилаца на који ће моћи да конкуришу и судијски и тужилачки сарадници, без обзира на то што дипломци Правосудне академије (ПА) имају законску предност приликом избора.

"Иако је препорука Европске комисије била да се ПА у Стратегији реформе правосуђа дефинише као једини начин да неко дође на функцију судије или тужиоца, немогуће је предвидети да она преко ноћи постане једини систем уласка и да за људе који данас раде као стручни сарадници не буде места", рекао је Селаковић Танјугу.

Истичући да је Министарство почело израду Стартегије за стручне сараднике, Селаковић је нагласио да се морају створити услови да најбољи стручни сарадници добију заслужено место у правосудном систему Србије.

Када буде успостављена нова шира мрежа судова, Србији ће, како је навео, бити потребне и нове судије, па се током лета очекује још један конкурс, где ће сарадници моћи да конкуришу за основне и прекршајне судове.

Избор неће бити произвољан, већ према јасним критеријумима које ће дефинисати Високи савет судства (ВСС), истакао је министар.

Министар је напоменуо да је на последњој седници ВС С констатовано да ће веома брзо бити расписан конкурс управо за судије прекршајних судова.

"У српским судовима и тужилаштвима ради више од 1.700 стручних сарадника, а међу њима има и оних за које судије и тужиоци кажу да су бољи од многих њихових колега. Неки су у правосудју провели пет, па и 10 година и добро савладили занат", додао је Селаковић.

У 2009. многи сарадници конкурисали су за функције судија и заменика тужилаца и, упркос одличним резултатима, нису прошли, а један од разлога је што је избор био политички обојен, напоменуо је Селаковић и нагласио да је зато Министарство почело израду Стартегије за стручне сараднике.

Вршилац функције председника Врховног касационог суда који је у складу са том функцијом и вршилац функције председника ВСС Драгомир Милојевић рекао је Танјугу да је у току конкрус за избор око 20 судија и тужилаца.

На конкурс се, како је навео, пријавило 350 до 400 кандидата, навео је Милојевић и подсетио да, према закону о Правосудној академији, дипломци ПА имају предност приликом избора.

Он је, међутим, најавио да ће критеријумима и мерилима за избор које ће ВС С усвојити у наредних десетак дана бити прописани услови за избор, према којима ће моћи да буду бирани сви који заслужују место у правосудном систему без обзира на то да ли су дипломци ПА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара