Читај ми!

Војни авион пробио звучни зид

Јака детонација која се чула у широј околини Београда последица је пробијања звучног зида авиона Миг-21 Војске Србије.

Војни авион Миг-21 пробио је данас изнад Београда звучни зид око 16.20 часова после чега се чула јака детонација, потврдила је за РТС Сања Вуксановић Жугић из Сектора за ванредне ситуација Београда.

Детонација се чула чак до Зрењанина и изазвала је узнемирење грађана.

Како РТС сазнаје реч је о редовно техничкој провери ваздухоплова Војске Србије, а око 17.35 још један авион је пробио звучни зид изнад Зрењанина.

Пробијање звучног зида настаје када авион лети брже од звука ( 1227,6 километара на час на нивоу мора).

Детонација, односно звук који настаје последица је наглог згушњавања и разређивања ваздуха на месту где авион достигне брзину звука.

Максимална брзина лета Миг-21 који користи Војска Србије је 1.300 километара на час на нивоу мора, док на висини од 11.000 метара без спољног терета достиже брзину од 2.175 километара на час.  

Авиони Миг-21 први пут су полетели у ваздухопловству Југословенске народне армије још 1962. године, а последњи, најмодернији авион овог типа, уведен је у наоружање 1983. године.

Према подацима са сајта Војске Србије, наше ваздухпловство у наоружању има 31 авион типа Миг-21 који су базирани на војном аеродрому у Батајници, у саставу 204. ваздухопловне бригаде.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво