Читај ми!

Незадовољни ветерани предлажу нови закон

Савез ратних ветерана предлаже Скупштини доношење закона о ветеранима и њиховим породицама. Ресорно Министарство интензивно ради на припреми свог предлога закона, који би објединио до сада у тој области донетих чак 27 аката.

Незадовољни положајем у друштву, Савез ратних ветерана Србије, са 40 хиљада потписа, предлаже Скупштини Србије закон о ратним ветеранима и члановима њихових породица.

С друге стране, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, тачније сектор борачке и инвалидске заштите, интензивно ради на припреми свог предлога закона.

Ветерани рата од 1990. до 1999. сматрају да су на маргини друштва, да нико о њима не брине и да је инвалиднина, која је испод републичког просека, једино што добијају од државе.

Жељко Вукалић једва је преживео рањавање на Кордуну 1993. године. Последњу операцију имао је пре четири године.

"У протеклих двадесет година од како сам рањен ни једанпут ме нико никада није позвао од државних органа или удружења ратних ветерана који се баве са проблематиком на било шта или да ме питају како сам, како здравље како живим. Ни након 12 операција које сам имао нисам ниједном успео да добијем бању", каже Жељко.

Мајка војника који је погинуо на Кошарама 1998. године не одустаје од правде. Владимир Радојчић имао је деветнаест година и био је тек три месеца у војсци.

"Они су дали Србији оно што им је највредније - живот. Ваљда су заслужили да им та Србија поклони један дан у години. Дан који ће бити посвећен само њима. Једно спомен обележје где ће се сви окупљати, а не да свако иде тамо где му највише одговара", каже Лозанка Радојичић, мајка погинулог Владимира.

У Савезу ратних војних инвалида напомињу да им је тешко да остваре и она права која им припадају.

"Ратни војни инвалиди немају ни једно право које заслужују, ни по ком основу. Имамо само једно право на дупли стаж, међутим и ту нас понижавају. Добијемо решење о дуплом стажу, када одемо у пензију ни то нам не признају. Свуда у свету када су неке државне прославе, годишњице итд, сви председници зову своје ветеране и они су поред самих њих, код нас никада ни један председник није звао ни једног ветерана, ни једног ратног инвалида", каже Миле Матић, Савез ратних војних инвалида.

С друге стране, надлежни не виде места незадовољству. Права ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата и породица погинулих, регулишу шест закона, две уредбе и 19 подзаконских аката. Предлог закона које припрема Министарство требало би све да их обједини.

"Ми желимо да најпре новим законом дефинишемо регистрацију бораца, инвалида, да имамо тачан број. Када имамо тачан број, држава може да креира и нека нова додатна права, надокнаде неке, или обезбеђивања до краја живота након навршених 65 година живота", каже Негован Стошић, државни секрертар Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

Тај текст закона је у припреми, а о предлогу удружења ветерана рата, посланици би требало да расправљају следеће недеље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво