Педесет година РТС-a

"Aко медијски јавни сервис припада свим грађанима онда степен слободе РТС-а представља степен слободе српског друштва", каже генерални директор Александар Тијанић.

Тачно пре пола века, 23. августа, Телевизија Београд почела је да емитује свој програм.  Телевизија Београд обратила се својим гледаоцима у 8 и 50, када се појавила слика Мештровићевог Победника.

Из недовршене зграде Сајма, први Дневник кренуо је у 20 сати. Трајао је 15 минута, а емитован је из репортажних кола.

На јавним местима у Београду било је постављено 80 телевизора, а још 36 у становима руководилаца.

Тог првог дана гледаоци су имали прилику да гледају не само информативни програм, већ и документарни, забавни и филмски. Мислило се и на најмлађе гледаоце.

Доајен српског новинарства Мића Орловић на јучерашњој прес конференцији поводом 50 година постојања РТС-a, још једном je подсетио на прве данe стварања новог медија.

Рекао је да тог дана, 23. августа 1958. године, није имао трему, али да је био веома узбуђен када се први пут са екрана обратио гледаоцима.

"То је био период ентузијазма, када је нас неколико ушло у нешто ново, али храбро са великом енергијом", рекао је Орловић.

Тијанић: РТС у функцији истинитости и тачности

"Шта је данас РТС Србији. Будући да припада грађанима, да су грађани власници Медијског јавног сервиса, једноставна је формула - колико је РТС слободан, толико је слободно српско друштво", рекао је Тијанић на прес конференцији дан уочи јубилеја.

Директор РТС-а каже да шта год неки политичари хоће да ураде Србији, они то најпре испробају на РТС-у.

"РТС мора бити у функцији истине и тачности. Захваљујући вишегодишњем политичком консензусу, који је трајао до недавно, први пут за педесет година РТС се уређује у РТС, додао је Тијанић.

Он је рекао да је РТС  положио  све тестове за ове четири године, тест поверења грађана, тест највишег ранга гледаности, као и  и тест већинског плаћања претплате усред дубоке економске кризе.

Први човек РТС-а рекао је да медијски јавни сервис, до краја деценије, још треба да положи два теста. Први, тест креативности и квалитета и други тест дигитализације и технолошке обнове.

Најавио је да ће РТС ускоро примити 100 младих креативних људи из свих области, као и да ће ускоро почети са радом и најмодернији студио за емитовање информативног и дебатног програма.

Говор Александра Тијанића поводом јубилеја РТС-а (PDF документ)

 

Стефановић: Грешке из прошлости се не смеју поновити

Главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић рекао је да тај програм сада чврсто стоји на својим ногама.

"Поносни смо што половина грађана Србије која има укључен тв пријемника гледа РТС. Читаве породице вратиле су се РТС-у. Нема више студента који говори немојте то да гледате, нећемо да гледамо "ТВ Бастиљу"", рекао је Стефановић и додао да сада "када сваке вечери између 2 и 3 милиона гледалаца чека Други дневник РТС-а да би се оријентисало, а знамо да могу да бирају и друге канале са националном фреквенцијом, знамо да је одговорност велика. Радили смо професионално и одговорно са свешћу да не смемо да допустимо злоупотребе највећег медија".

У циљу што бољег информисања грађана РТС је недавно пустио у рад и нови сајт, који је за само месец дана учетворостручио број посетилаца.

Главни уредник Информативног програма РТС-а најавио је отварање нових дописништава у земљи и иностранству и наставак стратешког партнерства са Би-Би-Сијем.

Шуша, Мирков и Миљковић: Ускоро нови садржаји на РТС-у и нови дизајн ТВ

Уредник забавног програма Сандра Шуша рекла је да начин забаве показује у каквом друштву живимо.

"Забавни програм био је значајан сегмент на почетку рада телевизије, па је запостављен. Због тога желимо да га обновимо, али за то је потребно време", рекла је Шуша и додала да је у свим областима забавног програма, а ту спадају и спорт и филм и музика, РТС напредовао.

"Сви битнији спортски догађаји могу се пратити на програмима РТС-а. Дизнијеви цртани филмови су, после доста година, враћени на РТС. Годишње се избаци 700-800 наслова када је реч о филмовима. Обезбеђени су и концерти свих жанрова", рекла је Шуша.

Шуша је рекла и да је Евровизија показала праве капацитете РТС-а и да све похвале које стижу из Европе доказују да је РТС понекад и бољи од онога што сам мисли.

Директор телевизије Београд Никола Мирков рекао је да се телевизија уврстила у ред најзначајнијих културних установа, јер је одолела изазовима времена и ударима политике.

"Ова телевизија је национална, народна, демократска и грађанска. Учи нас ко смо, попуњава јаз у нашој култури и ствара свест о свему. Допире до милиона гледалаца, а порука коју шаље мора бити јасна, разумљива и делотворна", рекао је Мирков.

Најавио је да се припремају нови играни пројекти, међу којима је и нова серија, сценаристе Гордана Михића.

Креативни директор РТС-а Борис Миљковић рекао је да је пред њим велики задатак, јер треба телевизији "сашити ново одело". РТС улази у процес тоталне рестилизације. Уследиће промена логоа, шпица и сценографија постојећих емисија.

На нашој Подкаст страни можете погледати специјалну емисију поводом пола века РТС-а: "И јуче. И сутра. 50 година Телевизије."