Читај ми!

Уручене медаље "Праведник међу народима"

Медаље "Праведник међу народима" амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви уручио породицама Војислава Кнежевића и Нурије и Девлете Поздерца. Примајући медаљу у име породице Поздерац, Вук Јеремић рекао да је поносан на претке који су у Другом светском рату устали против злочина над јеврејским и српским суграђанима.

Амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви уручио је медаљу "Праведник међу народима" породицама Војислава Кнежевића и Нурије и Девлете Поздерца, поручивши да је то највеће признање које Израел указује нејеврејима због спасавања Јевреја.

Медаље су у име одликованих примили њихови потомци Стојан Кнежевић и Садета Поздерац, а свечаности је присуствовао и потомак породице Поздерац председник Генералне скупштине Вук Јеремић.

"Ризикујући своје животе и животе својих породица, ови хероји су искупили човечанство", рекао је амбасадор Леви, подсетивши да је "медаљом Праведника" до сад одликовано више од 140 Срба.

Свечаној церемонији у Београдском драмском позоришту, присуствовали су патријарх српски Иринеј и представници других црквених и верских заједница, Владе Србије, војске Србије и многобројне друге званице.

Јеремић је на церемонији рекао да је неизмерно поносан на своје претке, који су у Другом светском рату устали против злочина над јеврејским и српским суграђанима.

"Моје неизмерно узбуђење због овог признања произлази из дубоког осећаја да ова стара породична прича није у мени жива само зато што афирмише општељудске принципе, већ и зато што моје разумевање догађаја у савременом свету чини историјски живим. То је осећање опасности каквој нас је редовно излагало међусобно неразумевање", рекао је Јеремић.

Музеј холокауста Јад Вашем донео је одлуку да се Нурија и Девлета Поздерац и Војислав Кнежевић постхумно награде медаљом "Праведник међу народима" због спасавања Јевреја у Другом светском рату.

Напомињући да лично ничим није заслужио то признање пошто није био ни рођен у то време, Јеремић је на свечаности у Београдском драмском позоришту оценио да то што Израелци тај чин ни после 72 године нису препустили забораву, већ су га убележили у историју, представља поруку да смисао живота на простору бивше Југославије не треба тражити само у памћењу преживљеног зла, већ и добра.

Јеремић је упозорио да будућност Балкана, "под утицајем неких моћних кругова", покушава да се сведе на комадање нечијег националног и државног простора, указујући да се у читавом региону појавио низ нестабилних друштава, културна регресија и опасност од повратка у сиромаштво.

"У највећем делу балканских елита, нажалост, не видимо разумевање те опасности. Често га неки не виде ни код нас, посебно када верују како је управо комадање државе темељац бољитка за све, називајући то прихватањем реалности", рекао је Јеремић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво