Читај ми!

Кризни папа

Пред папом Фрањом су велики изазови, али не треба очекивати превише, посебно када је реч о решавању крупних питања попут целибата и улози жена у црквеним службама. Његова појава је утешна, јер се представља као скроман човек близак народу, рекли су гости емисије Око.

Избор новог папе из Латинске Америке велико је изненађење, кажу гости емисије Око, готово једнако велико као оно које је приредио претходни папа Бенедикт Шеснаести када је најавио да се повлачи.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Професор Богословског факултета Раде Кисић каже да нови папа није био међу десет кардинала фаворита, као и да није био очекиван избор због свог здравственог стања.

"Кад неко има 76 година, поставља се питање да ли изабрати папу који ће се опет повући. Управо због здравља није помињан као каднидат, мада постоји она пословица: "Ко у конклаву уђе као папа, изађе као кардинал", објашњава професор Кисић.

Папа Фрања је први папа из реда исусоваца (језуита). Припадност реду не би требало да је имала велику улогу у избору, кажу гости Ока. Чак су и исусовци били изненађени вешћу.

Патер Винко Маслаћ, жупник жупе Светог Петра у Београду, каже да је "његов ред честитао папи и захвалио што је прихватио тај терет".

Верски аналитичар Живица Туцић сматра да је то што је папа исусовац утолико интересантније јер су чланови тог реда пола миленијума одбијали да буду део хијерархије.

"Није први пут исусовац папа, него су морали да одбијају. Не мислим да су сада исусовци у офанзиви, али ми је значајна та комбинација – фрањевачка етика и понизност, сиромаштво. Ако неко то успе да споји зашто да не", каже Туцић.

То што на балкону није носио пурпурни плашт и ставио златни крст, што се вози аутобусом, одаје утисак да је човек близак народу. "То је и био главни приговор цркви", каже професор Кисић и додаје да он поступцима доказује да је обичан човек.

На питање какви су проблеми пред папом и може ли их решити, гости Ока наводе да је католичка црква у кризи и да ће се тек видети да ли у својим годинама папа Фрања може да буде прави мотор реформе цркве.

"Било је утешно видети кардинале у заједништву и клањању, и у једној радости, јер потешкоће, муке и невоље су ту, али цркву не може да извуче ни Винко, ни Марко ни Бергољо, него Бог", сматра патер Винко Маслаћ. 

Не треба очекивати превише, наводи професор Кисић. "Први послови ће му бити организација живота унутар цркве, како ће курија функционисати, потврђивање људи који воде курију, ту ће имати шта да ради. Али неће то бити спектакуларно, већ иза затворених врата".

Брза решења не треба очекивати ни када је реч о питањима целибата, улози жена, сиромаштву.

Кад је реч о екуменском ангажману, папа Фрања има добре односе са јеврејском заједницом, као и са протестантима.

Са православцима, дијалог који је започео Бенедикт Шеснаести, требало би да се настави узлазним током.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво