Читај ми!

Избор Бергоља за папу изненађење

Избор Аргентинца Хорхеа Марија Бергоља за папу Фрању Првог представља изненађење, јер његов програм није познат, оцењује верски аналитичар Живица Туцић. Непозната и његова улога и наводна повезаност с војном хунтом у Аргентини крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година, оцењује Туцић.

Верски аналитичар Живица Туцић оценио је вечерас да избор Аргентинца Хорхеа Марија Бергоља за папу Фрању Првог представља изненађење, јер његов програм није познат као ни његова улога и наводна повезаност са војном хунтом у Аргентини крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година 20. века.

У изјави за агенцију Бета, Туцић је рекао да је реч о првом папи Латиноамериканцу и уопште првом човеку Католичке цркве који није из Европе.

"Он је припадао старијој генерацији кардинала, има 76 година и није био међу фаворитима. Помињан је у групи од 20 кардинала, не у првих десет. Његов програм је непознат и не можемо рећи да ли је спреман да предузме неке промене које су толико потребне Католичкој цркви. Ја их не морам назвати реформама, али промене", рекао је Туцић.

Туцић је навео да у каријери новог папе постоје одређене "нејасноће" које се тичу војне диктатуре у Аргентини и да постоје неке информације по којима је био близак хунти.

"Било је и отворених окривљавања, а и он је говорио о својим контактима (с хунтом), али је рекао да се сусретао са представницима хунте да би штитио неке свештенике и богослове. Тај део његове биографије није толико јасан", рекао је Туцић.

Према његовим речима, те ствари су веома битне за Аргентину, али и за остатак Латинске Америке јер у том делу свету "још нису савладане емоције" у вези са периодом војних диктатура.

Говорећи о избору имена, Туцић је рекао да је нови папа изабрао лепо име јер се оно односи на Светог Фрању Асишког, веома скромног монаха који је много помогао Католичкој цркви.

"Његово име наговештава скромност и спремност на служење, а не на помпу и на раскош. Веома је важно које име неко изабере, није то тек тако. То је и знак да је његов програм да следи Светог Фрању. То је, ипак, нада за Католичку цркву", рекао је Туцић.

За новог папу вечерас је изабран Аргентинац Хорхе Марио Бергољо рођен 17. децембра 1936. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара