Читај ми!

Сећање на Зорана Ђинђића

Десетогодишњица од убиства Зорана Ђинђића обележена шетњом од Теразија до Алеје великана на Новом гробљу где су грађани одали почаст првом демократском премијеру Србије. Чланови владе, предвођени Ивицом Дачићем, положили венац на спомен-плочу Зорану Ђинђићу у дворишту Владе.

Шетњом од Теразија до Алеје великана на Новом гробљу грађани су одали почаст првом демократском премијеру Србије Зорану Ђинђићу, који је пре 10 година убијен у дворишту зграде Владе.

Лидери и чланови ЛДП-а и ДС-а, као и многобројни грађани који су учествовали у традиционалној "Шетњи за Зорана" поводом деценије од убиства премијера Зорана Ђинђића, положили су венце и цвеће и запалили свеће на његовом гробу у алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Међу првима су цвеће положили и запалили свеће лидери ДС и ЛДП-а Драган Ђилас и Чедомир Јовановић, затим председник војвођанске владе и заменик председника ДС Бојан Пајтић, као и почасни председник ДС Борис Тадић.

Док је трајао мимоход на гробље је стигла и супруга покојног премијера Ружица Ђинђић која је положила цвет и запалила свећу.

"Шетњи за Зорана" од Теразија, где су се сусрели симпатизери ЛДП-а и ДС, прикључивали су се бројни грађани који су махом носили беле и црвене руже, а сусрет бившег и садашњег председника ДС-а и лидера ЛДП-а поздрављен је аплаузом.

Колону је обезбеђивао је велики број полицајаца, као и маршруту којом је пролазила.

Пре него што је стигла организована колона људи у "Шетњи за Зорана" на гробу је већ био велики број грађана који су полагали цвеће и палили свеће.

Лидери ЛДП-а и ДС-а су претходно положили венце испред зграде Владе, где је пре десет година убијен премијер Србије.

Јовановић је новинарима том приликом рекао да је ово прилика и за договор "не политика и политичара, већ свих нас који овде живимо".

Према његовим речима, данашњи дан подсећа да правда мора да буде задовољена, да су убице у затвору, али да је, како је поручио, данашњи дан доказ да правда није у потпуности задовољена.

"Мислим на политичку позадину 12. марта, на оне који нису спремни да преузму одговорност због околности које су створили и атмосфере у којој је постало нормално убити Зорана Ђинђића", истакао је Јовановић.

Ђилас је рекао да му је драго што многе партије данас учествују у "Шетњи за Зорана".

"Научио нас је шта значе речи 'нада' и 'вера' и сваки пут када је пао имао је снаге да устане", поручио је Ђилас.

Учесници поворке били су и министар трговине и телекомуникација Расим Љајић, као и бивши чланови ДОС-а Ненад Чанак, Драган Веселинов и Жарко Кораћ.

У колони су били и хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски и историчарка Латинка Перовић.

Предвођени премијером Ивицом Дачићем, чланови Владе у дворишту зграде Владе положили су венац на спомен-плочу премијеру Зорану Ђинђићу, на месту на коме је убијен.

На венцу је писало: "Доктору Зорану Ђинђићу – Влада Републике Србије".

После полагања венца, Ђинђићу су појединачно одали пошту Дачић и чланови Владе Сузана Грубјешић, Александар Вучић, Јован Кркобабић, Млађан Динкић, Горан Кнежевић, Верица Калановић, Славица Ђукић Дејановић, Зорана Михајловић, Алиса Марић, Жарко Обрадовић и Велимир Илић.

Чланови породице убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића и министри у његовој Влади положили су венце и цвеће на његов гроб у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Венац је положила мајка убијеног премијера Мила Ђинђић, а у име Ђинђићеве Владе бивши министри Александар Влаховић, Гордана Матковић, Слободан Милосављевић и Драгослав Шумарац.

Почаст Ђинђићу одао је и његов наследник на месту премијера и лидер Нове странке Зоран Живковић, а венце је положила и делегација Уједињених региона Србије (УРС).

Делегацију УРС-а чинили су председник те организације Млађан Динкић, чланица Председништва Верица Калановић и портпарол Марко Селаковић.

Венце и цвеће су положили и бројни чланови Демократске странке и грађани Србије.

Свечана Академија "Зоран Ђинђић живи"

Свечана академија "Зоран Ђинђић живи" одржана је у центру "Сава", на којој је лидер ДС-а Драган Ђилас поручио да данас живимо у земљи која нема јасну визију ни идеју како људи да се запосле, боље живе и имају веће плате.

"Ми данас поново живимо у земљи у којој неки говоре да није важно да се учи школа него да могу да купе диплому за неколико стотина евра и да ће сва врата бити отворена", рекао је Ђилас. 

Према његовим речима, данас поново живимо у земљи у којој многи не схватају зашто је култура важна и зашто морају да се издвоје средства за њу.

Ђилас је истакао да, ипак, верује да је Србија земља у којој расту неки нови Миланковић, Пупин, Тесла, па и Ђинђић.

"Ми који се бавимо политиком дужни смо да учинимо све што је у нашој моћи да та деца и ти млади људи добију своју шансу да од Србије направе сјајну звезду о којој је Зоран говорио. Верујем у ову земљу и верујем да ћемо тај сан због овог човека, на крају и досањати", нагласио је Ђилас.

Он је истакао да Ђинђић не припада само демократама већ целој Србији, али и региону и Европи и додао да се скоро у региону није родио "такав политичар, ерудита, интелектуалац, човек такве визије и ефикасности" попут Ђинђића.

Најављујући Академију "Зоран Ђинђић живи", његова некадашња сарадница и функционерка ДС-а Горица Мојовић рекла је да је циљ Академије да се конкретније покаже какву је Србију желео Ђинђић и шта је тачно његова визија.

"То је била његова намера да раскрстимо са прошлошћу, не само са оном скоријом, већ и оном из 19. века. То је била његова жеља да промени систем и менталитет", рекла је Мојовић гостујући на Дневнику РТС-а.

У Крагујевцу су шетњом улицом која носи име Зорана Ђинђића чланови ДС, симпатизери и грађани обележели деценију убиства бившег премијера.

"Желимо да укажемо на то, да је Зоран био борац за Србију у којој није један човек тај који одлучује о свему. Зоран је дао живот за борбу против корупције и криминалу овој држави. Његове мисли и визије, биле су важне за тај тренутак, и још увек су актуелне", рекао је председник крагујевачких демократа Душан Обрадовић.

Вечерас су и грађани Лознице, предвођени представницима Демократске странке, полагањем цвећа и паљењем свећа у центру града, обележили 10 година од убиства премијера Србије Зорана Ђинђића.

Шеф одборничке групе ДС у лозничком парламенту Никола Јаковљевић рекао је да је вечерашњи скуп одржан испред Вуковог дома културе, јер је покојни премијер, приликом својих посета Лозници, најчешће боравио на том месту.

Зоран Ђинђић је био први премијер Србије после пада власти Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије.

Убијен је испред седишта владе 12. марта 2003. године, а као организатори атентата оптужени су некадашњи командант распуштене Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, као и вође криминалног "земунског клана", Душан Спасојевић и Миле Луковић.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво