Читај ми!

Прве смене због афере "млеко"

Млеко је безбедно, а афера намештена, рекао министар пољопривреде Горан Кнежевић после објављивања резултата анализе из Холандије. Ипак, две трећине млека повученог са тржишта мораће на уништавање, док трећина кукуруза из Робних резерви у којем има превише афлатоксина неће на спаљивање.

Влада Србије разрешила је дужности директоре Управе за ветерину и Управе за заштиту биља, Јана Боћанског и Ивана Соча. После објављивања резултата анализе из Холандије, министар пољопривреде понавља да је млеко безбедно, а афера намештена. Најављује да ћемо се врло брзо вратити на донедавни правилник, који допушта десетоструко ниже концентрације афлатоксина у млеку.

Дуго очекивани резултати холандске лабораторије потврдили су да две трећине узорака млека садрже више афлатоксина него што је прихватљиво за Европу, а два узорка и више него што је у Србији тренутно дозвољено.

Министар пољопирвреде Горан Кнежевић рекао је да се не може на основу једног добијеног резултата који је на граничним вредностима доносити коначна оцена о исправности млека, узбуњивати јавност и држави се наносити огромна економска штета. 

"То раде само политиканти и то је сада читавој Србији јасно", истакао је Кнежевић.

Која млека нису по европском, а која ни по српском стандарду, не знамо, јер су на налазу лабораторије означена шифром.

"Не постоје одређени произвођачи и одређено млеко које је неисправно. Постоје само одређене производне серије различитих произвођача које не испуњавају прописане стандарде, а са њима се грађани не срећу још од 18. фебруара када су све повучене с рафова", рекао је Кнежевић.

Ипак, две трећине млека повученог са тржишта мораће на уништавање. У њима има више афлатоксина него што је било дозвољено правилником који је важио у време слања узорака.

Сања Челебићанин из Ветеринарске инспекције Министарства пољопривреде каже да је законом прописано да се млеко може уништити једино на начин да се претвори у прах.

"Овог момента се у Зајечару прима само млеко које је проглашено неисправним за људску употребу да би се претворило у млеко у праху, сушило на линијама сушења и након тога на нешкодљив начин поништило у пећима за спаљивање", објашњава Челебићанинова.

И зајечарска и суботичка млекара припадају "Денјуб фуд групи". Суботичани су, како сазнаје РТС, повукли 10.000 литара млека и чекају налог надлежних да почну уништавање.

"Ми од свих произвођача прихватамо све млеко које је одређено да се претвори у прах. То се ради услужно и превентивно. 'Имлек' је имао једну повучену серију, која је послата на суперанализу у Холандију. Сутра ћемо знати да ли оно треба да се уништи. Млеко се после уништава у Инђији", наводи се у саопштењу "Денјуб фуд групе".

За разлику од млека, трећина кукуруза из Робних резерви у којем има превише афлатоксина неће на спаљивање.

Горан Тасић из Републичких робних резерви каже да ће крајњу реч дати струка, јер постоје различите методе – додавање зеолита приликом млевења кукуруза за сточну храну и других адитива.

Само здрав кукуруз из резерви, и то 30.000 тона, дели се сточарима да би се поправио квалитет млека.

Пољопривредник Жива Ановић прича како су седам-осам дана бацали млеко. "Кажу да не ваља, сад ваља, за даље видећемо шта ће бити", прича Ановић.

Државни секретар Министарства пољопривреде Сенад Махмутовић каже да, према налазима стручњака, рачунају да је то најбољи начин да се кроз расподелу здравог кукуруза и средстава попут зеолита у кратком року стабилизује ситуација и фармери укључе у продају млека.

Од појаве афлатоксина, цена кукуруза на Продуктној берзи у Новом Саду нагло је пала. Донедавно је била 26-27 динара за килограм, а сада је 20 динара.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи