Читај ми!

Млеко безбедно по здравље

Анализа млека у лабораторији у Холандији показала да је у две трећина узорака ниво афлатоксина већи од вредности дозвољених у ЕУ, али не прелазе границу дозвољену у Србији, саопштава Министарство пољопривреде. Трећина узорака по европским стандардима.

Трећина узорака млека који су послати на анализу у Холандију не садржи афлатоксин у вредности већој од прописане у Европској унији, а остали узорци не прелазе вредности дозвољене у Србији, саопштило је Министарство пољопривреде.

Министарство је саопштило да је примило извештај из лабораторије "РИКИЛТ Вагенинген" у Холандији о присуству афлатоксина М1 у 48 узорака млека које је, по налогу инспекције, повучено са рафова продавница у Србији 19. фебруара 2013. године.

"Једина референтна лабораторија Европске уније у свом извештају наводи да 31,25 одсто узорака тог млека (15 од 48) не садржи афлатоскин М1 у вредности већој од дозвољене у ЕУ, а да ниједан узорак млека не садржи афлатоксин М1 у вредности већој од дозвољене у Србији", наводи се у саопштењу.

Производне серије млека за које је овом анализом утврђено да одговарају стандардима ЕУ биће враћене у продају, док ће остале бити уништене у складу са законом. 

У извештају холандске лабораторије наводи се да је закључак о дозвољеном нивоу афлатоксина у млеку изведен узимајући у обзир и релативну очекивану непрецизност мерења од 29 одсто.

Директор Робних резерви Горан Тасић потврдио је за РТС да је око 50.000 тона, или скоро трећина кукуруза из државних резерви, заражено афлатоксином и те количине су привремено запечаћене.

Заражен кукуруз биће "излечен" третирањем одговарајућим средствима и неће бити коришћен за интервентну помоћ произвођачима млека, најавио је Тасић.

Овде можете погледати извештај холандске лабораторије

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво