Читај ми!

Сарадња за бољу безбедност хране

Ситуација са афлатоксином у региону под контролом, поручују представници министарстава пољопривреде региона са скупа у Београду. Земље окружења ће сарађивати на унапређењу система безбедности хране, договорено на састанку. Мере ће бити предузете због "нечињења" у афери са млеком, каже министар Кнежевић.

Представници министарстава пољопривреде Србије, Хрватске, Македоније, Рупублике Српске и Федерације БиХ поручују да је ситуација са афлатоксином у региону под контролом и да ће земље окружења у наредном периоду сарађивати и заједнички радити на унапређењу система безбедности хране.

На састанку у Београду, истакли су да се са проблемом повећане количине афлатоксина не суочава само регион, већ је то проблем и широм Европе. Наглашавају да је млеко које се производи на овом подручју, једно од најквалитетнијих у Европи.

Министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић каже да је на састанку договорено да се појача контрола сточне хране и сировог млека, поштри ниво хигијенских услова у складиштима, унапреди међусобна комуникација стручних служби и да састанци овог типа постану уобичајена пракса.

Кнежевић најављује да ће следећи састанак министарстава пољопривреде из региона бити организован за месец дана у Сарајеву.

Напомиње да је Хрватска понудила услуге своје Националне референтне лабораторије за контролу млека и суседним земљама, како би им помогла у контроли квалитета млека.

Министри региона кажу да се не плаше млека из Србије и да за сада нису имали проблеме са квалитетом увезене робе.

Македонски министар пољопривреде Љупчо Димовски наводи да је у Македонији 20 одсто укупног увоза из Србије. "Задовољни смо квалитетом осим за две, три серије, које су и из других земаља, не само из Србије", каже Димовски.

Хрватски министар пољопривреде Тихомир Јаковина каже да је млеко из Хрватске и региона изузетно високог квалитета и да не треба стварати додатну панику.

У међувремену, покрајинска Влада објавила је резултате анализа млека из војвођанских радњи у немачким лабораторијама.

"Резултати анализе показују да вредност афлатоксина у свим узорцима прелази максимум дозвољен y Европској унији од 0,05 микрограма по килограму, док четири узорка садрже концентрацију која прелази и садашњу границу прописану у Србији од 0,5 микрограма по килограму", наводи покрајинска Влада.

Одговорност због "нечињења"

Говорећи о одговорности у вези са млеком, министар Кнежевић истиче да нико у том министарству није учинио ништа противзаконито, али да ће одређене мере бити предузете због, како је казао, нечињења.

Кнежевић је навео да ће одређене мере бити предузете зато што је "неке ствари" требало превентивно да буду урађене раније.

Тако је министар одговорио на новинарско питање да ли ће бити смењени директори, чију је смену најавио први потпредседник Владе Александар Вучић.

Кнежевић је рекао да ће резултати суперанализе узорака млека у Холандији стићи сутра и додао да ће, ако се покаже да је у неким узорцима концентрација афлатоксина већа од 0,05 микрограма по килограму, то млеко бити уништено.

"На суперанализе је послато 48 узорака млека који су били повучени из продаје у Србији", рекао је Кнежевић.

Нагласио је да су затражене додатне анализе тих узорака, јер су анализе у акредитованим лабораторијама у Србији показале да је ниво афлатоксина био на граници дозвољеног од 0,05 микрограма по килограму.

Говорећи о извозу кукуруза министар је поновио да меркантилни кукуруз из Србије, у протеклих годину дана, није извожен у Немачку.

Коментаришући наводе да је из Доње Саксоније стигла поново тврдња о кукурузу са афлатоксином увезеном из Србије, Кнежевић је нагласио да од 1. јануара 2012. године до 1. марта ове године, није било никаквог извоза меркантилног кукуруза у Немачку.

Проблем са афлатоксином немају само Србија и земље региона, него и Немачка, Мађарска и Холандија, рекао је Кнежевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво