Читај ми!

Горанци решени да о(п)стану

Становници Горе на Шар-планини на крајњем југу Косова, без помоћи Приштине, окренути Београду, решени су да остану и опстану на том простору. У 19 села у Гори постоји само једна средња школа. Због тешке економске ситуације, млади су свесни да им је једини избор образовање. Многи због студија одлазе из Горе, али са жељом да се ипак врате.

Окружени местима са већинским албанским становништвом, не пристајући на асимилацију, у Гори на Косову и Метохији живи посебна етничка група и тамо, захваљујући њој, институције Србије. Без помоћи Приштине, окренути Београду, решени су да остану и опстану на том простору.

На крајњем југу Косова и Метохије, на падинама Шар-планине налази се Гора, коју чини 19 раштрканих села на просечној надморској висини од око 1.700 метара. Само у једном селу, Мликама, има средња школа.

Директор те средње школе Неџмедин Дестани каже да је средња школа услов опстанка и останка Горе и Горанаца у Гори. Да није те школе, основне би биле беспредметне, истиче Дестани.

После тешке борбе, уз дозволу Унмика, изборили су се за наставу по програмима Републике Србије, и ћирилицу. Млади људи тамо, упркос изузетно тешким условима, километрима које морају да пређу на путу до школе, ипак нису разочарани у живот.

Кажу да им је једини избор образовање и да многи због студија одлазе из Горе са жељом да се врате. Желе да студирају информатику у Лесковцу, српски језик у Митровици, медицину у Митровици или Београду, али и да се врате.

Дестани каже да, уколико их задрже, да су постигли велики успех, да се Гора обнавља, а да ће, у супротном, Гора ускоро бити дом стараца.

Урпкос природним богатствима, условима за развој туризма, вредним и школованим људима и надалеко познатим занатлијама, тешко се живи.

Индустријски комплекс "Гратекс" не ради од рата, а активна радна снага су просветни радници и малобројни у општини и Дому здравља. Више од 90 одсто мештана прима неки вид помоћи из централне Србије.

До 1999. године живело је готово 30 хиљада људи, данас ни 10 хиљада.

"То што је остало нема куда. Остали су они који раде и добијају примања из Србије. Они који не раде не можемо захтевати да остану, јер немају од чега да живе", каже секретар Основне школе "25. мај", село Враниште у Гори Бехар Рамадани.

Привржени свом крају, око 40 хиљада Горанаца који живе у иностранству, оживе Гору лети. Због тога, а не само распуста, млади Горанци радују се крају школске године.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи