Читај ми!

Без панике, млеко може да се пије

Млеко је здраво, кажу произвођачи млека, а политичаре оптужују да су неодговорни јер се, уместо да им помогну, обрачунавају преко њихових леђа. Откривене концентрације афлатоксина нису опасне по људско здравље и нема разлога за панику, кажу стручњаци.

Војвођански млекари поручују грађанима да слободно пију мелко, а политичарима да се не обрачунавају преко њихових леђа. Кажу да би резултат те ујдурме могао бити масовни покољ стоке које и онако немамо довољно.

Главни кривац што се уопште појавио афлатоксин јесте прошлогодишње време уз високе температуре и влагу, што је довело до појаве опасне гљивице на кукурузу. 

"Да ли је ово заиста брига за наше животе и здравље или политичка утакмица ко ће више поена да сакупи на сопственом немару, тако што ће да лопту да пребаци у туђе двориште, а то је двориште нас произвођача", каже председница Централне асоцијације произвођача млека Војводине Сања Бугарски.

Она истиче да млеко може да се пије без бојазни за здравље и додаје да га и сами произвођачи пију и дају својој деци. 

"Мене би радовала чињеница да сви заједно независно од партијске припадности разговарамо о томе и ако се појави неки проблем како ћемо га решити, како ћемо нашег сељака и пољопривредника ојачати а не како ћемо жртвовати краве и како неко бољи има бољу храну за нас него што је ми овде можемо произвести и како неко боље проиводи млеко него што је то наше и нуди решења која значе јачање увозничког лобија", каже министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Поруку произвођача и министара да није опасно пити млеко подржавају и стручњаци, кажу, концентрације афлатоксина које су откривене у млеку, ако се не уносе дуго, нису опасне по здравље.

Славица Вучинић, начелник Клинике за ургентну и клиничку токсикологију ВМА каже да ће се постојећа ситуација врло брзо решити.

"Морале су да се предузму одговарајуће мере како налаже регулатива да се млеко повуче, требало би да је ово које је у рафовима потпуно исправно, а иако сте били изложени овим концентрацијама које су детектоване у млеку не постији ризик по здравље", каже Славица Вучинић.

И још једну дилему отклањају стручњаци. Афлатоксин је отпоран на високе температуре и зато га има у производима од млека.

"Ако га има у млеку не можемо га никако уклонити из млека, према томе у киселом млеку, у јогурту га има у тој количини у којој га има и у млеку. Са сиревима је мало другачија прича, све зависи од врсте сира", каже професорка Пољопривредног факултета Драгослава Радин.

Могућност да се афлатоксин појави и у месу практично не постоји, с обзиром на регистроване концентрације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво