Читај ми!

Све мере предузете, млеко безбедно

Млеко које није повучено са рафова продавница је безбедно и може да се конзумира, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић за РТС. Потенцирам да се уопште не може говорити о токсичности ако неко попије две, три, пет чаша млека за неколико дана, објашњава министарка здравља.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да је млеко које није повучено са рафова безбедно и да грађани могу да га купују и конзумирају.

"Предузете су све мере да сва млека у којој је ниво афлатоксина на граници повуку и да се на рафовима нађе само оно које можемо пити", рекла је Славица Ђукић Дејановић гостујући у Јутарњем програму РТС-а и додала да нема разлога ни за какву панику.

Уз напомену да ће резултати анализе млека која се ради у Холандији стићи за који дан, министаркка здравља навела је да нема података да је млеко које је повучено са тржишта и токсично.

"Ми смо дошли до тога да су нека млека била на граници или нешто изнад границе дозвољеног нивоа афлатоксина. До пре две године, имали смо границу 0,5, а сада имамо 0,05. Значи, не можемо говорити о токсичности", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Министарка здравља објаснила је да оно може бити опасно само уколико се у дугом периоду користе токсичне дозе.

"Нисмо нашли токсичну дозу. Ако неко годинама пије млеко које има вишак токсина, а код нас већ 25 година никада није било афлатоксозе. Потенцирам да се уопште не може говорити о токсичности ако неко попије две, три, пет чаша млека за неколико дана. Ако би неко пио годину дана токсично млеко, онда би се могло говорити о ризицима", рекла је министарка.

Упитана за анализу производа животињског порекла и производа од млека, министарка здравља је рекла да нема података да има било каквих токсина у намерницима животињског порекла и производима од млека.

Имунизација грађана опала

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да има разлога за бригу када је реч о епидемији грипа у Србији, будући да је опала имунизација грађана.

"Има разлога за бригу због тога што је имунизација опала у Србији. Вакцина се не користи у обиму колике су заиста потребе грађана. Сви случајеви који су се завршили смрћу били су код хроничних болесника који нису били вакцинисани", изјавила је Славица Ђукић Дејановић за РТС.

Она је напоменула да то показује колико је вакцина важна.

"Свест да је боље спречити него лечити пада нам на памет тек када се разболимо. Мени је жао што је опао број вакцинисаних грађана и позивам грађане да се вратимо старој доброј вакцини без обзира на афере", рекла је министарка здравља.

Додала је да би овај свет језиво изгледао да нема имунизације и вакцина.

"Нежељених случајева увек има, али ћемо зато бити заштићени ако имунизација буде на већем нивоу", истакла је Славица Ђукић Дејановић.

Упитана за стање на Институту за јавно здравље "Батут", министарка је рекла да су институције за јавно здравље у последње време маргинализоване и да се оне баве обезбеђивањем средстава за сопствене плате уместо да раде на промоцији здравља.

Према њеним речима, Министарство здравља апеловало је да се сагледају финансијски потенцијали и да бар Институт за јавно здравље "Батут" буде обезбеђен тако да ради свој посао.

Министарка здравља најавила је да ће до краја године бити у примени договор са Републиком Српском да се грађани Србије и Републике Српске лече у најближим установама ма са које стране Дрине били.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво