Читај ми!

Суперанализа млека у Холандији

Средином следеће недеље стићи ће резултати узорака млека који су послати на суперанализу у Холандију, рекао је за РТС државни секретар Дејан Крњајић. У децембру су урађене 103, а у јануару 40 анализа узорака млека и у свим узорцима присуство афлатоксина је било у дозвољеним границима, истакао је Крњајић.

После јучерашње изјаве министра пољопривреде Горана Кнежевића да је млеко безбедно за употребу, државни секретар у Министарству пољопривреде Дејан Крњајић рекао је да ће средином следеће недеље стићи резултати суперанализе млека из Холандије.

Поводом актуелне ситуације на тржишту млека одржана је седница скупштинског Одбора за здравље и породицу на којој је затражено од Министарства пољопривреде да саопшти која су млека повучена из продаје.

Дејан Крњајић је истакао да су на основу добијених резултата испитивања која су урађена у нашој земљи спорни узорци млека послати у Вагенинген.

"То је референтна лабораторија ЕУ и очекујем да ћемо средином следеће недеље имати резултате", истиче Крњајић.

Како је истакао в.д. директора Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Иван Сочо по добијању резултата од референтне лабораторије у Холандији биће уништено све што је шкодљиво.

"Повућићемо све количине млека у којем је пронађена већа концентрација афлатоксина и сачекаћемо резултате суперанализе европски референте лабораторије, све што је заиста шкодљиво биће уништено", нагласио је Сочо.

Радна група, коју је министартво јуче формирало, дала је јасне смернице произвођачима млека.

"Појачана самоконтрола, улазне сировине и елиминисање свог млека где се постави сумња на присуство афлатоскина. Оно што је препорука Радне групе јесте да се повећа број узорака ове године и са друге стране да се уведе мониторинг значи присуства микротоксина у храни за животиње", навео је Крњајић.

Афлатоксин М1 настаје развојем плесни, најчешће, на житарицама и воћу. Појављује се у земљама са влажном климом и после великих суша.

Стручњаци претпостављају да се у Србији појавио прошле сушне 2012. године и да је доспео до млека преко сточне хране.

Дозвољене количине афлатоксина у Србији су 0, 050 микрограма по килограму, као што је и у Европској унији. Мале количине су, кажу упућени, безопасне. Велике међутим могу изазвати канцерогена обољења и оштећења јетре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво