Читај ми!

Умро Динко Туцаковић

Редитељ, филмски теоретичар и критичар Динко Туцаковић умро је у 53. години у Београду.

Филмски редитељ, сценариста, критичар и историчар филма Динко Туцаковић ноћас је изненада преминуо у 53. години у Београду.

Туцаковић је рођен 1960. године у Зеници. Завршио је средњу школу у Сарајеву и Факултет драмских уметности у Београду 1984. године, групу за филм и ТВ режију.

Снимио је два целовечерња играна филма Шест дана јуна, Доктор Реј и ђаволи. Као редитељ супервизор завршио је филм Живојина Павловића Држава мртвих. Туцаковић је за РТС припремио нови серијал документарног програма Срби у Холивуду.

Филмски теоретичар и критичар, писао је за све главне југословенске часописе, као и за Positif и Sight and sound.

Аутор је више филмских књига, Тајни живот филма (1993), Странци у рају (1998). Радио је као селектор више националних филмских фестивала, члан жирија Фипресција у Ансију, Бечу и Кану 2000. године.

Његови филмови су учествовали на међународним филмским фестивалима, Berenice (Мадрид), Six days in june (Селб), Тhe letter (Берлин).

Oсвојио је више награда на националним филмским фестивалима. Био је управник Музеја конотеке, председавајући Савета ФЕСТ-а, а радио је и као филмски критичар за часопис Време.

Редитељ и управник Музеја кинотеке Динко Туцаковић био је човек који је заиста разумео и волео филм, истичу његове колеге из Југословенске кинотеке.

"Југословенска кинотека је 23 година са поносом најаваљивала културне, интелектуалне и креативне подвиге Динка Туцаковића - управника Музеја кинотеке, филмског и ТВ редитеља и сценаристе, новинара, есејиста, ерудите - човека који је заиста разумео и волео филм", наводи се у саопштењу те установе културе. 

Вест о његовој смрти Кинотека објављује "са дубоком неверицом и узнемирењем", али истиче да је Туцаковћ "неуморно уграђивао себе у пут којим ће Кинотека ићи још задуго". 

Време комеморације и сахране биће накнадно објављени. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво