Читај ми!

Шта све крије Титова заоставштина?

Наследници Јосипа Броза Тита и 33 године после Титове смрти чекају крај оставинске расправе. Титову имовину пописала је државно партијска комисија, а упућени кажу да су тада направљена четири списка. У три је држава одредила ко ће шта да наследи, а за четврти се није знало до пре две године.

Ни 33 године после смрти Јосипа Броза оставинска расправа није окончана иако међу наследницима нема спора. Надлежни кажу да је основни проблем утврдити састав заоставштине. Отварањем трезора у Народној банци Србије, у којем се налази део имовине, биће јасније шта је припадало Титу, а шта другим особама.

Имовину Јосипа Броза, после његове смрти пописала је државно партијска комисија. Упућени кажу да су тада направљена четири списка. У три је држава одредила ко ће шта да наследи, а за четврти се није знало до пре две године.

Адвокат Тома Фила каже да је стално тражио да види тај списак. "Они су то прогласили, донели закон којим је све што је пописано тим четвртим списком проглашено државном имовином која је дата Титу на коришћење. Ретроактивно су узели туђу имовину", каже Фила.

Парницом која је покрента 1996. Јованка и синови Јосипа Броза, Миша и Жарко, доказују да су ствари које је пописала комисија председништва СФРЈ, њена брачна, односно тековина њиховог оца.

Адвокат насленика Жарка Броза Горан Петронијевић каже да последње две године чине напор да се обједни попис те имовине која би била подобна за наслеђивање.

"Велики проблем имамо у томе, ми смо то очекивали од почетка и са тиме се суочавамо до данашњег дана, ситуација се мало поправила проналаском неких ствари неких спискова", каже Петронијевић.

Да ли је у четвртом списку, са 11 џакова ствари који су чувани у Народној банци Србије само Титова имовина или не, требало би да утврди државна комисија. Ангжоваће и судског вештака како би установили њену вредност и власништво.

Саветник предсеника Србије Оливер Антић каже да су још жива два члана комисије која су то печатила. Према Антићевим речима, они ће сигурно бити позвани и даће изјаву на записник, како би овога пута све било по закону.

Комисија за отварање трезора у НБС биће ускоро формирана и тек после пописа ствари, Јованка и остали Титови наследници могу бити корак ближе окончању спора пред првим основним судом.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво