Читај ми!

Русију погодио гвоздени метеорит

У Русији је данас пао метеорит највероватније састављен од гвожђа, каже за Интернет портал РТС-а Александар Оташевић из Астрономског друштва "Руђер Бошковић". То се може закључити с обзиром на то да није сагорео у атмосфери и да је изазвао експлозију, објашњава Оташевић. Метеорити улећу у Земљину атмосферу брзином од чак 11 километара до 72 километра у секунди.

Метеорит који је данас пао у Русији је највероватније састављен од гвожђа, с обзиром на то да није сагорео у атмосфери и да је изазвао експлозију, рекао је за Интернет портал РТС-а Александар Оташевић из Астрономског друштва "Руђер Бошковић".

На Земљу сваког дана из међупланетарног простора падне око 25.000 тона материјала, и то најчешће микроскопске честице, а ређе улећу и већи комади, као што је био овај данас", каже Оташевић, који је предавач у том астрономском друштву.

Оташевић објашњава да је у Земљину атмосферу улеће тело које се зове метеорид, а да је метеор звучна и светлосна појава коју видимо и чујемо. Остаци који се пронађу на Земљиној површини називају се метеоритима.

Према његовима речима, тело које је пало у Русију је највероватније састављено од гвожђа, што се може закључити по томе што је изазвало експлозију, није сагорело у атмосфери и како су медији јавили, један од делова је направио кратер од шест метара.

Оташевић објашњава да је брзина метеорита у Земљиној атмосфери велика и креће се од 11 километара до чак 72 километра у секунди, што зависи од више астрономских фактора.

"Пад метеорита јесте значајан астрономски догађај, јер тако добијамо још један узорак из међупланетарног простора, који ће научници моћи да испитују", закључио је Оташевић.

У Србији последњих година није било појава метеора, осим што се пре неколико година на небу изнад наше земље могао видети метеор који је највероватније пао у Бугарску или Македонију.

Најпознатији метеорид који се чува у Србији је "сокобањски метеорид", који је пао код Сокобање 1877. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи