Читај ми!

Решавање проблема косовских пензија

Због прекида платног промета са Косовом, Србија дугује неколико милијарди евра за неисплаћене пензије. Држава очекује да суд у Стразбуру позитивно одговори на захтев да се решавање тог проблема одложи до августа ове године, како би се утврдио законски оквир за решење тог проблема.

Радна група Владе затражила је од суда у Стразбуру још шест месеци како би сагледала све околности, утврдила законски оквир и обим средстава, и решила проблем исплата пензија за кориснике који су то право стекли на Косову и Метохији.

Претпоставља се да Србија на име неисплаћених пензија корисницима са Косова дугује од милијарду до пет милијарди евра.

Радна група, коју чине представници више министарстава, направила је акциони план и доставила га Комитету министара. Очекује да ће суд у Стразбуру позитивно решити захтев и продужити им рок како би решили проблем неисплаћених пензија.

"Према акционом плану, након формирања радне групе и њених састанака, 20. фебруар је установљен као рок за објављавање огласа, у којем ће се позвати сви корисници тих пензија да пријаве потраживања. Затим, 20. јуни је нови рок да се размотре сви приспели захтеви, а након тога 20. август је додатни рок да се предложе мере којим би се ово питање коначно решило", објашњава Славољуб Царић, заступник Србије пред Европским судом.

Корисницима пензија са Косова и Метохије престала је исплата у јуну 1999. године, због прекида платног промета и финаснијског саобраћаја, кажу у ПИО фонду.

Ипак, једном броју пензионера, после бомбардовања је успостављена и настављена исплата. Колики је број оних који ће потраживати исплату, кажу, тешко је утврдити.

"Око 9.000 захтева је већ упућено до сада и евидентирано, међутим, то су непотпуни захтеви и неки су решавни на суду, неки су решавани у поступку пред нашим органима у ПИО фонду и већ виђе од 200 до 300 таквих случајева је позитивно решено. Остали су у поступку који се воде пред нашим судовима", каже Драги Видојевић, државни секретар у министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

Радна група треба да утврди критеријуме и документацију неопходну за остваривање права на исплату пензија.

"Наравно овим обавештењем биће врло јасно прецизирано ко може да се јави, односно онај ко се јави шта треба да поднесе као валидан доказ, који треба да буде релевантан када се буде доносила та одлука о остваривањи права за коришћење пензија", каже Видојевић.

Подсетимо, брачном пару Љутвији и Махмуту Грудићу Србија је, по пресуди суда у Стразбуру, на име неисплаћених пензија морала да плати око једанаест милиона динара. Претпоставка је да пред Европским судом за људска права има око 1.500 таквих предмета.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво