Читај ми!

Расте подршка борби против корупције

Подршка јавности Влади Србије у борби против корупције драстично порасла у протеклих шест месеци, саопштио ЦЕСИД. Удвостручен је број грађана који мисле да је влада на добром путу, а скоро половина испитаника сматра да ће ове године ниво корупције бити знатно смањен.

Истраживање ЦЕСИД-а и Програма УН за развој (УНДП) показало да је подршка грађана Влади Србије у борби против корупције драстично порасла у протеклих шест месеци.

Истраживање "Став грађана Србије према корупцији" обухватило је 597 испитаника, а чак 32 одсто сматра да је влада на добром путу, што је два пута више у односу на резултате од средине прошле године.

Према резултатима, истраживање показује да 25 одсто испитаних сматра да се ниво корупције смањио, док 41 одсто мисли да ће ове године тај ниво бити још мањи.

"Овако оптимистичан налаз није забележен ни у једном од претходних пет циклуса истраживања", наводи се у извештају.

Најподложнији корупцији, као и у ранијим циклусима су лекари, а следе их полиција и државна управа.

У овом тренутку 15 одсто грађана Србије види корупцију као највећи проблем у земљи, а директан контакт са корупцијом је у претходна три месеца имало осам одсто испитаника, док је сваки пети индиректно упознат са случајевима корупције.

Међутим, проценат испитаника који су имали директно искуство са корупцијом смањен је за шест одсто, а број оних који су посредно упознати са случајевима корупције пао је за 15 одсто у односи на претходни истраживачки циклус.

Просечан износ мита крајем 2012. године износио је 168 евра, што је нешто више него у периоду од пре шест месеци, док су појединци за операције лекарима давали и до 700 евра мита.

Примат у борби против корупције, према мишљењу испитаника, држе политика и влада, а Агенција за борбу против корупције и судство добили су знатно веће поверење грађана у односу на претходно истраживање, бележећи раст са 13 на 26 одсто, односно са 24 на 37 одсто.

Већина грађана подржава строго санкционисање корупције и чак 71 одсто испитаника верује да је то једино средство којим се може изборити са корупцијом, док се чак 79 одсто конкретно опредељује за строге казнене мере.

Истраживање које су реазлизовали ЦЕСИД и УНДП у Србији, спроведено је у периоду између 14. и 21. децембра прошле године на територији Србије, без Косова и Метохије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи