Читај ми!

Руски хор отвара јубилеј Миланског едикта

Концертом Хора Сретењског манастира из Москве у Народном позоришту у Нишу, свечано почиње обележавање 17 векова Миланског едикта. Свечаности у Нишу присуствоваће највише државно руководство, дипломатски кор и предстваници верских конфесија.

Државни програм прославе 17 векова од доношења Миланског едикта, законског акта којим је римски цар Константин дозволио слободно исповедање хришћанске вере, почиње данас у Нишу, концертом духовне музике хора московског Сретењског манастира.

Домаћин свечаног концерта у Народном позоришту у Нишу, биће амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, а учествују председник Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј, који ће прогласити 2013. за годину Миланског едикта.

Привилегију да чују хор са традицијом од шест векова, имали су јуче и Београђани, на концерту у цркви Александра Невског на Дорћолу.

Хор московског Сретењског манастира који има 26 чланова, припремио је репертоар у комбинацији духовне и световне музике, а гостовање познатог руског ансамбла приредила је и организовала амбасада Руске Федерације у Београду.

Као родно место римског цара Константина, Ниш је домаћин државне прославе 17 векова од доношења Миланског едикта, али ће различити културни програми бити организовани и у другим местима у Србији.

Централна свечаност биће организована у Нишу у недељу 6. октобра, када ће бити одржана литургија којој ће поред патријарха свих православних цркава присуствовати и високи представници других верских заједница.

У години прославе, организатори најављују премијеру представе "Константин - знамење анђела" у продукцији Народног позоришта из Ниша, као и изложбу на археолошком налазишту Виминацијум на којој ће бити приказани уникати из 4. века наше ере. 

Српска православна црква приредиће у част 17 векова Миланског едикта посебан програм који укључује екуменске скупове, верска предавања и заједничку литургију.

Римски император цар Константин Велики, рођен у Нишу, тадашњем Наисусу, прогласио је 313. године нове ере у Милану едикт којим је забрањен прогон хришћана, омогућена слобода хришћанске вероисповести и наложено враћање одузетих добара хришћанима.

Православни хришћани посветили су 21. мај по јулијанском, односно 3. јун по грегоријанском календару, цару Константину и његовој мајци царици Јелени, а тог дана у свим црквама служе се свечане празничне литургије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво