За јубилеј Миланског едикта 340 милиона динара

Обележавање 1.700 година Миланског едикта, прилика да Србија представи културно-историјско наслеђе, каже министар Братислав Петковић. За прославу јубилеја обезбеђено 340 милиона динара. Заседање Сабора Српске православне цркве у мају, а Свечана литургија 6. октобра.

Централна прослава обележавања 1.700 година Миланског едикта, за коју је обезбеђено 340 милиона динара, пружа Србији прилику да свету представи своје културно-историјско наслеђе, изјавио је министар културе Братислав Петковић.

"Ово је велика шанса за Србију да прикаже свету шта има од споменика и културног наслеђа, а и да представимо нашу туристичку понуду", рекао је Петковић додавши да ће се Организациони одбор трудити да културни програми буду на високом нивоу.

Петковић је на конференцији за новинаре у Београду истакао да је мало позната чињеница да је српска држава 1913. године, у веома тешким условима, свечано обележила 1600 година од доношења Миланског едикта и да је та прослава забележена на два филма који ће бити приказани током предстојећих манифестација.

Миланским едиктом, који је цар Константин донео 313. године, проглашена је верска равноправност хришћана у Римском царству, чиме је обустављен њихов тровековни прогон.

Прослава овог великог хришћанског јубилеја почеће 17. јануара у Нишу, родном месту цара Константина.

Владика бачки Иринеј је нагласио да се, не рачунајући Италију, на територији Србије налази највише трагова римског наслеђа, што је потврда њеног европског идентитета.

"Иако је црква одвојена од државе и има сопствену надлежност, веома је значајно да такав јубилеј не прославља свако за себе, већ да зарад општег добра, сарађујемо у његовом организовању", указао је Иринеј.

Владика је додао да оперативни одбори задужени за обележавање јубилеја који постоје у оквиру и цркве и државе, треба да функционишу као једно тело.

Према његовим речима, у оквиру црквеног дела обележавања 17 векова од доношења Миланског едикта биће одржано заседање Сабора Српске православне цркве у мају 2013. године, као и научни скуп посвећен том јубилеју, који ће организовати Богословски факултет.

"Друга димензија нашег учешћа у обележавању јубилеја превазилази јурисдикцију Српске православне цркве, јер ће се у недељу, 6. октобра, патријарси свих православних цркава и високи представници Католичке цркве и других хришћанских заједница, окупити на заједничкој литургији", казао је Иринеј.

Он је додао да је за цркву веома важно да Србија буде место сусрета не само православних и католичких хришћана већ и хришћана уопште и представника других религија.

Члан Организационог одбора за обележавање 1700 година Миланског едикта Радослав Павловић најавио је да ће прослава великог хришћанског јубилеја почети 17. јануара у Нишу, наступом хора Сретенског манастира из Москве.

"Све трошкове учешћа московског хора сноси Русија док су и друге земље, попут Италије али и неких исламских земаља изразиле спремност да у виду поклона или логистичке подршке учествују у реализацији програма манифестације који промовишу мир, толеранцију и слободу као кључне вредности Миланског едикта", рекао је Павловић.

Оквирни буџет за организовање манифестације износи 340 милиона динара, али се очекује да ће, у зависности од финансијског учешћа страних влада, тај износ бити вероватно мањи.

Један део тих средстава биће искоришћен за сређивање арене у Виминацијуму, док је додатних 120 милиона динара планирано за покривање римског налазишта Медијана у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара