Опроштај од глумца Млађе Веселиновића

У Југословенском драмском позоришту одржана је комеморација поводом смрти глумца Млађе Веселиновића.

Комеморација поводом смрти глумца Млађе Веселиновића одржана је у Југословенском драмском позоришту, на којој су о великом глумцу, у врло емотивном тону, говориле његове колеге.

О великом доприносу који је Веселиновић дао глумачкој професији и његовом изузетном таленту, као и преводилачком умећу, говорили су Горчин Стојановић, Јован Ћирилов, Томо Курузовић, Рада Ђуричин и Бранка Петрић.

Као драмски уметник, преводилац и повремени асистент редитеља, Веселиновић је у ЈДП-у обележио готово целу једну епоху, истакнуто је на комеморацији, који су присуствовали и глумци Воја Брајевић, Бранко Цвејић, Рената Улмански, Ружица Сокић, Јелена Жигон, Сека Сабљић и Милан Цаци Михаиловић.

Познати глумац и преводилац, члан Југословенског драмског позоришта од његовог оснивања 1947. године, преминуо је прекјуче у Београду у 97. години, а биће кремиран на Новом гробљу у 16 сати.

Веселиновић је рођен у Крагујевцу 1915. године. Дипломирао је на Филозофском и Филолошком факултету у Београду, а студирао је и на Кембриџу.

Од прве представе 1948. сарађивао је са највећим редитељима и остварио око 100 улога на сцени ЈДП-а. Последњу улогу у ЈДП-у забележио је у представи "Коштана" 2000. године.

Недавно је установљена награда "Бранка и Млађа Веселиновић", која носи име најдуговечнијег глумачког брачног пара, а додељује се глумцу или глумици за најбољу интерпретацију у представама које су у тој календарској години игране на сцени ЈДП-а. Први лауреат је Небојша Глоговац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи