Читај ми!

Шабић: Закон о заштити узбуњивача 2013.

Србија би могла да добије модел Закона о заштити узбуњивача на пролеће 2013. године, рекао Родољуб Шабић и истакао да је то законско решење неопходно, како би особе које желе да пријаве корупцију или злоупотребе биле институционално заштићене од евентуалних последица код послодавца.

Повереник за информација од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је да би Србија могла да добије модел Закона о заштити узбуњивача на пролеће 2013. године и позвао државу да подржи то решење.

Шабић је приликом представљања закона у Новом Саду рекао да је Србији неопходно то законско решење, како би особе које желе да пријаве корупцију или злоупотребе биле институционално заштићене од вентуалних последица код послодавца.

"У прилици смо да добијемо један леп и добар закон и први следећи корак је да органи власти на недвосмислен начин искажу спремност да га примене. То не сме бити козметичко средство, већ реалан механизам који ће људима гарантовати да немају непријатне консеквенце уколико
пријаве криминал, злоупотребе или корупцију", указао је Шабић.

Оценио је да тај закон има велики друштвени интерес и да ће бити довољно квалитетан да се стави на располагање Влади Србије и да ће бити политичке воље да модел буде преточен у предлог закона који ће Скупштина Србије изгласати.

"Ми бисмо могли средином 2013. године да коначно имамо овај закон. Ја се већ шест година залажем за доношење овог закона и желим да верујем да ће се то до средине 2013. заиста и догодити", рекао је Шабић.

Према његовим речима, људи у Србији данас по правилу добијају отказ, суспензију или одредјене санкције, ако се одваже да пријаве неправилности код послодавца, па су принудјени да воде судске спорове, па чак да се обраћају и суду у Стразбуру.

"Србија је ратификовала готово сва медјународна антикорупцијска документа и учланили се у скоро све медјународне антикорупцијске асоцијације попут ГРЕКО-а, али примена таквих решења тражи адекватна решења у домаћем законодавству, али ми данас немамо скоро ништа", додао је Шабић.

Он је оценио да у Србији није само проблем што немамо никаква законска решења у тој области, већ је евидентно да имамо и праксу да свако ко проговори о корупцији или неком злу продје врло непријатно и то је нешто што се мора променити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво