Петарде, од забаве до трагедије

Полиција појачала контролу нелегалне продаје на улицама и упозорава на опасне последице нестручног руковања. Повреде настале експлозијом петарде у руци могу бити кобне.

Употреба петарди и других пиротехничких средстава повећана је пред новогодишње празнике. Полиција је појачала контролу нелегалне продаје на улицама. И ове године надлежни апелују на грађане да се суздрже од тог вида забаве, али и пуцања из ватреног оружја.

Ниједно славље, па ни новогодишње, не пролази без пуцњаве и ватромета. Да се петарде, омиљени вид забаве за децу, и ове године добро продају, потврђују овлашћени продавци.

Упозоравају на опасности и повреде настале нестручним руковањем. Али и на нетестиране петарде, које често деца и родитељи купују на улици.

Пословођа у једној од овлашћених радњи за продају пиротехнике Алексндар Ђурановић објашњава да продају атестиране петарде чије сагоревање траје од пет до седам секунди, истичући да петареде које се купују на улици нису атестиране и њихово сагоревање траје краће - од три до четири секунде.

"Чуди нас што много родитеља долази са децом и купују им оно што траже и онда им ту исту ствар дају у руке и џепове да би сутра активирали у школама, дворишту, на улици", наглашава Ђурановић.

Иако у легалним радњама пиротехничка средства не продају малолетним особама, на уличним тезгама није тако. Продаваца је највише близу основних и средњих школа. Од пре десетак дана комунална полиција појачала је контролу нелегалне продаје.

"На основу искуства протеклих година у контроли нелегалне продаје пиротехничких средстава очекивана места нелегалне продаје су ужи центар града, тржни центри, трговински објекти, али и школе и пијаце", објашњава начелник Оперативног центра комуналне полиције Бобан Рајић

Рајић каже да нелегална продаја пиротехнике још увек није тако распрострањена, али како се приближавају празници, продаја се повећава.

Повреде настале експлозијом петарде у руци кобне су и трајне. Честе су опекотине и ампутације прстију.

За нелегално поседовање и продају пиротехничких средстава, најнижа новчана казна је 50.000 динара. Новчано ће бити кажњени они који бацају петарде на недозвољеним местима. Уколико том приликом повреде неког биће кажњени и кривично, затвором.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара