Дигитализација ТВ програма

Одржан осми састанак пројектног тима чији је задатак да изради платформу за регион, којом би требало да се подржи прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ програма.

У Београду је одржан осми састанак пројектног тима чији је задатак да изради транснационалну платформу у региону која би требало да подржи прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ програма, али и да се подигне свест о значају дигитализације.

Процес дигитализације не иде глатко ни тамо где се рокови нису мењали.

У Хрватској, која на пример има проблем с пријемом у Истри, кажу да су им била драгоцена искуства оних који су већ прошли тај процес, и да сада нуде и нове услуге. Прошле године, издали су дозволу и за "pay TV" платформу, тако да гледаоци могу да доплате пријем додатних дигиталних канала.

У Хрватској земаљска телевизија има велики удео и до сада "pay TV" сервиси нису били понуђени, каже Данијел Видаковић из Хрватске агенције за пошту и електроничке комуникације (ХАКОМ).

"Мислимо да исто тако представља занимљиво искуство које може бити пресликано у друге земље", рекао Видаковић.

У Црној Гори гашење аналогне телевизије померено је за јун 2015. У Босни и Херцеговини тек очекују усвајање акционог плана.

Асја Рокша Зубчевић из Регулаторне агенције за телекомуникације БиХ каже да треба "обратити пажњу на дигитализацију јавних сервиса, а паралелно, ако је могуће, радити на дигитализацији комерцијалних станица".

На састанку у Београду било је речи и о новим плановима и примени регионалног водича о правним смерницама.

Професор Горан Пековић из Републичке радиодифузне агенције истиче да ће као резултат пројекта "настати читав низ докумената који ће бити изузетно важни у процесу дигитализације за све учеснике у овом процесу, од државних органа, до месијда, односно емитера".

У реализацији пројеката учествује 15 партнера из 10 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи