Читај ми!

Заражено само седам одсто кукуруза

Ванредна инспекцијска контрола утврдила је да је афлатоксином заражено само седам одсто испитаног узорка овогодишњег рода кукуруза. Грађани могу бити спокојни јер је храна чија је производња повезана са употребом кукуруза, безбедна, тврди Пољопривредна инспекција.

Афлатоксином је заражено само седам одсто овогодишњег рода кукуруза, који је испитан у ванредној инспекцијској контроли, саопштио је начелник Пољопривредне инспекције Ненад Катанић.

"Оне вести које су се појављивале претходних дана не одговарају истини", рекао је Катанић.

Како тврди Пољопривредна инспекција, сви који су давали неодговорне, исхитрене и штетне изјаве о заражености кукуруза, који је стратешки пољопривредни производ за Србију, сносиће одговарајуће последице.

Начелник Ненад Катанић поручио је грађанима да буду спокојни јер је храна чија је производња повезана са употребом кукуруза, безбедна и да се у њој не може појавити афлатоксин.

"Безбедни су и млеко и палента", навео је начелник.

До сада је све урађено да се спречи употреба зараженог кукуруза, нагласио је Катанић и додао да је и тих седам одсто узорка у коме је нађен афлатоскин употребљиво и да тај кукуруз, разблажен и уз употребу одговарајућих адитива, може да се користи као сточна храна.

Испитивања нису вршена на репрезентативном узорку, већ у свим великим складиштима кукуруза, у великим прерађивачким и откупним центрима у фабрикама сточне хране, пиварама и фабрикама за производњу паленте и млека.

Та величина узорка одговара свим прописима и правилима, а анализа је рађена у две лабораторије у Бечеју и Београду, саопштила је Пољопривредна инспекција.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво