Читај ми!

НВО: Осудити чин стигматизације и линча

Позив државним институцијама да се јавно огласе поводом црне листе НВО и медија који је објавио Покрет СНП "Наши", упутило неколико невладиних организација. Држава мора јавно да осуди "тај чин јавне стигматизације и линча организација за људска права и медија", поручују невладине организације.

Неколико невладиних организација затражило је од релевантних државних институција да се јавно огласе поводом објављивања црне листе НВО и медија који је објавио Покрет СНП "Наши" и да јавно осуде "тај чин јавне стигматизације и линча организација за људска права и медија".

У заједничкој деклерацији уочи 10. децембра, Међународних дана људских права, 15 НВО је позвало на спречавање "даљег противуставног деловања организација које шире мржњу и нетрпељивост, било да је реч о регистрованим удружењима грађана или неформалним групама".

Невладине организације су такође позвале државу да испуњава своје међународне обавезе које се односе на поштовање људских права и пуну примену међународних стандарда људских права.

Држава се, такође, позива да бранитељима људских права пружи адекватну и делотворну заштиту у случајевима напада на њих због њиховог ангажмана на одбрани и унапређењу људских права.

У деклерацији се тврди и да осим Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом ни једна државна институција није осудила објављивање списка СНП "Наши" и да ће се,"уколико то не учине, сматрати саучесницима у насиљу над свима који бране људска права".

Деклерацију су потписале Жене у црном, Регионални центар за мањине, Реконструкција женски фонд, Грађанске иницијативе, Иницијатива младих за људска права, Докукино, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Комитет правника за људска права, Аутономни женски центар, Центар за унапредјење правних студија, Кућа људских права, Лабрис, Београдски центар за људска права, Геј стрејт алијанса и Центар за културну деконтаминацију.

Те организације су најавиле заједничко деловање у области заштите бранитеља људских права и заговарање креирања адекватних политика и пракси државних институција у тој области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво