Читај ми!

Међународни дан особа са инвалидитетом

У Србији живи више од 700.000 особа са инвалидитетом, а чак 70 одсто њих је сиромашно. Већи проблем од физичких баријера је свест грађана и недовољна брига локалних самоуправа за такве суграђане, поручује потпредседница Националне организације особа са инвалидитетом Светланa Влаховић на Светски дан особа са инвалидитеом.

У свету се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом. Према проценама Светске здравствене организације инвалидна лица чине 10 одсто становништва. У Србији живи више од 700.000 особа са инвалидитетом, а више од 70 одсто њих је сиромашно.

Потпредседница Националне организације особа са инвалидитетом Светланом Влаховић рекла је гостујућу у Дневнику РТС-а да су физичке баријере увек нека врста дискриминације и препрека за остваривање пуних права свих грађана Србије.

Влаховићева, међутим, каже да је много већи проблем свест грађана и представника локалних заједница који често не подржавају довољно особе са инвалидитетом и њихове организације.

Када је реч о регулативи, потпредседница Националне организације особа са инвалидитетом каже да је она унапређена и синхронизована са европским законодавством, али да се у пракси прописи недовољно примењују.

Поменуте баријере допринеле су сиромаштву особа са инвалидитетом. "Они су вишеструко угрожени. Недоступност образовних институција у претходним деценијама је онемогућила њихово образовање и застарела су занимања којима могу да се баве, а такође њихов број је ограничен", објашњава Влаховићева.

Она додаје да треба поправити садржај образовног програма и профиле стручности прилагодити захтевима савременог тржишта.

"Сиромаштво је и последица додатне материјалне оптерећености породице која има члана са инвалидитетом", каже Светлана Влаховић и прецизира да такве породице увек имају додатне трошкове око рехабилитације, неге, лекова и приступачности.

"Свако уклањање тих баријера и подстицање запошљавања и самозапошљавања особа са инвалидитетом и чланова њихових пoродица би у многоме допринело смањењу сиромаштва", истиче Влаховићева.

Положај породица деце са инвалидитеом је држава у великој мери унапредила новим Законом о социјалној заштити кроз развој социјалних услуга подршке, што је непходно како би се дете задржало у природном окружењу и како би родитељи могли да обављају своју професионалну улогу да би одржали егзистенцију, оцењује потпредседница Националне организације особа са инвалидитетом.

Влаховићева, ипак, истиче да су материјална давања још увек недовољна.

"Треба кроз сет других закона изменити и допунити повећану материјалну подршку породици", закључује Влаховићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво